Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś kurczaka jest uniwersalnym składnikiem wielu dań. Ma jednak jedną wadę – często wychodzi zbyt sucha. Aby tego uniknąć, możesz upiec piersi z kurczaka w kremowym sosie śmietanowym, dzięki czemu będą bardzo delikatne i soczyste.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 289
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5073
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4871
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44997
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 624
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 289
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5073
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4871
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44997
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 624
Składniki
Umyj i oczyść pieczarki, pokrój w plasterki. Drobno posiekaj cebulkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż krótko, aż stanie się błyszcząca. Dodaj pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i podsmażaj chwilę, aż grzyby puszczą płyn i woda odparuje.
Opłucz pierś z kurczaka, osusz i pokrój na długie, grubsze fragmenty. W misce rozmieszaj śmietany, wodę, sól, pieprz, połowę startego sera i suszone zioła. Dla podkręcenia smaku możesz użyć gotowego sosu z torebki lub ½ łyżeczki suszonych grzybów w proszku. Wtedy kremowy sos stanie się bardziej grzybowy.
Brytfankę lub formę do pieczenia (ok. 22 cm) wysmaruj masłem. Ułóż fragmenty kurczaka, wyłóż podsmażone pieczarki i zalej wszystko sosem. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 40 minut, następnie ostrożnie wyjmij formę, posyp wierzch resztą tartego sera i zapiekaj jeszcze 10 minut. Jeśli posypiesz zapiekankę serem wcześniej, zamiast pysznej, chrupiącej skórki możesz otrzymać twardą i niejadalną skorupę. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z pieca, pozwól ostygnąć przez 5-10 minut, krój i podawaj.