Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś kurczaka jest uniwersalnym składnikiem wielu dań. Ma jednak jedną wadę – często wychodzi zbyt sucha. Aby tego uniknąć, możesz upiec piersi z kurczaka w kremowym sosie śmietanowym, dzięki czemu będą bardzo delikatne i soczyste.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7026
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5380
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2607
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7026
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5380
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2607
Składniki
Umyj i oczyść pieczarki, pokrój w plasterki. Drobno posiekaj cebulkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż krótko, aż stanie się błyszcząca. Dodaj pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i podsmażaj chwilę, aż grzyby puszczą płyn i woda odparuje.
Opłucz pierś z kurczaka, osusz i pokrój na długie, grubsze fragmenty. W misce rozmieszaj śmietany, wodę, sól, pieprz, połowę startego sera i suszone zioła. Dla podkręcenia smaku możesz użyć gotowego sosu z torebki lub ½ łyżeczki suszonych grzybów w proszku. Wtedy kremowy sos stanie się bardziej grzybowy.
Brytfankę lub formę do pieczenia (ok. 22 cm) wysmaruj masłem. Ułóż fragmenty kurczaka, wyłóż podsmażone pieczarki i zalej wszystko sosem. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 40 minut, następnie ostrożnie wyjmij formę, posyp wierzch resztą tartego sera i zapiekaj jeszcze 10 minut. Jeśli posypiesz zapiekankę serem wcześniej, zamiast pysznej, chrupiącej skórki możesz otrzymać twardą i niejadalną skorupę. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z pieca, pozwól ostygnąć przez 5-10 minut, krój i podawaj.