Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z łososiem, brokułami i plasterkami ziemniaków

Zapiekanka z łososiem, brokułami i plasterkami ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 2281

Dodano:

Odsłon: 2142

Dziś przepis na łososia zapiekanego pomiędzy warstwą brokułów oraz ziemniaków. Aromatyczne i sycące danie na obiad lub kolację, idealnie komponuje się z kieliszkiem białego wina. Samczego! Więcej na www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Zapiekanka: 400 gramów fileta z łososia
  • 500 gramów ziemniaków
  • 1 duży brokuł
  • Marynata do łososia: 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos: 100 gramów jogurtu naturalnego
  • 150 gramów śmietany 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartej mozzarelli
  • Sól
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka z łososiem, brokułami i plasterkami ziemniaków

Przygotowanie

  1. • Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem
    • Łososia kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki
    • Ziemniaki obieramy i gotujemy 10-15 minut w solonej wodzie
    • Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy przez 5 minut

  2. • Jogurt mieszamy ze śmietanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz dwie łyżki tartej mozzarelli
    • Na dnie naczynia układamy pokrojone w plastry ziemniaki, następnie kawałki łososia i różyczki brokuła
    • Zapiekankę polewamy przygotowanym sosem i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń