Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z mielonych i brukselki

Zapiekanka z mielonych i brukselki

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 298

Smaczne i sycące danie dla fanów brukselki. Brukselka zapiekana z mielonymi w sosie jajeczno-śmietanowym z żółtym serem.

Składniki

  • mięso mielone 50 dag
  • jajko 1 szt
  • bułka 0,5 szt
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • brukselka 60 dag
  • śmietana kwaśna 150 ml
  • jajko 1 szt
  • ser żółty starty 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy na kwadrans. Następnie odciskamy ją z wody i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy także jajko, koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pulpeciki i obsmażamy na rumiano na rozgrzanym na patelni tłuszczu.

  2. Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści i gotujemy w osolonym wrzątku. Brukselka powinna być miękka ale nie rozgotowana.
    Naczynie żaroodporne natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Następnie układamy na przemian pulpeciki i brukselkę.

  3. Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym żółtym serem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i powstałym sosem zalewamy brukselką i mielone w naczyniu żaroodpornym.

  4. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń