Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz już dosyć powtarzających się obiadów, które niczym już nie zaskakują i wciąż są do siebie podobne? Oto doskonały pomysł na to, aby proste i łatwo dostępne składniki zamienić w oryginalne danie, które stanie się hitem obiadowego menu. Jesteśmy pewnie, że zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków nie raz zagości na twoim stole. Fot. 123RF/Picsel/ YouTube / @leckereKuche
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6783
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6783
Składniki
Najpierw przygotuj masę mięsną. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę bardzo drobno posiekaj. Następnie wymieszaj wszystkie składniki razem z mięsem mielonym, tak aby utworzyły jednolitą masę. Odstaw na kilkanaście minut w chłodne miejsce.
Przygotuj masę warzywną. Pietruszkę, marchewkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulkę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim najpierw cebulę, a gdy zmięknie dodaj do niej starte warzywa. Podsmażaj aby się lekko zrumieniły. Dodaj do nich czosnek, a po około 30 sekundach koncentrat pomidorowy i wodę. Całość dopraw, dokładnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, tak aby większość płynu odparowała, warzywa zmiękły, a na patelni powstał gęsty sos.
Ziemniaki obierz i pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm.
Przygotuj dużą, żeliwną patelnię, którą można wstawić do piekarnika. Jeśli takiej nie posiadasz, możesz sięgnąć po naczynie żaroodporne. Układaj naprzemiennie plastry ziemniaka oraz porcje mięsa mielonego (mniej więcej dużą łyżkę masy). Postępuj tak do momentu aż wypełnisz całe naczynie. Na wierzchu zapiekanki ułóż przygotowany wcześniej sos warzywny. Całość wstaw do piekarnika i zapiekaj przez około 35-40 minut. W tym czasie ziemniaki powinny zmięknąć, a mięso całkowicie się ugotować.
Zanim zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków trafi na stół, oprósz ją drobno posiekaną natką pietruszki.