Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pożywna zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami, to idealna propozycja na smaczny obiad. Z powodzeniem można przygotować ją dzień wcześniej i następnego dnia po prostu upiec lub już upieczoną zaserwować na następny dzień - "przegryziona" smakuje przepysznie. Do takiej zapiekanki z powodzeniem możecie dodać ulubione warzywa - tartą marchew, selera naciowego czy świeżą paprykę.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19774
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 422
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6811
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242332
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19774
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 422
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6811
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242332
Składniki
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple. Sos: Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody. Do pieczarek dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (zioła, sól, pieprz, paprykę). Do podsmażonego mięsa dodać passatę lub przecier i koncentrat pomidorowy, dosłodzić do smaku. Gotować do zagęszczenia się sosu, przez kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku.
Beszamel: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Kiedy sos zacznie gęstniej zdjąć go z gazu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować kilkoma łyżkami beszamelu. Dodać makaron, porcje sosu, beszamel i posypać startym serem. W ten sposób postępować, aż do skończenia się składników. Na wierzchu powinien być makaron, beszamel oraz ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 35-40 minut, aż do zarumieniania się wierzchu. Zapiekankę kroić po kilku, kilkunastu minutach po wyciągnięciu z piekarnika.