Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Musaka to dobrze znane, klasyczne danie greckiej kuchni. Okazuje się, że jego odpowiednik popularny jest u północnych sąsiadów Greków. Zapiekanka z mięsem mielonym po bułgarsku różni się od greckiej musaki przede wszystkim tym, że zamiast bakłażana pojawiają się w niej ziemniaki. Warto spróbować tego wariantu!
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry. Umieść je w naczyniu do gotowania na parze i obgotuj kilka minut.
Przygotuj zalewę do zapiekanki. Zmiksuj jajka z jogurtem. Wymieszaj z mąką tak, by nie powstały grudki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju wraz z obiema suszonymi paprykami i kminem rzymskim. Pod koniec smażenia cebuli dołóż na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj mięso mielone. Smaż kilka minut. Gdy mięso się zarumieni, wlej passatę pomidorową i dodaj zioła. Dołóż do sosu masło i dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Natłuść naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków, na niej – warstwę sosu mięsnego. Układaj składniki zapiekanki warstwami, do ich wyczerpania. Wstaw naczynie żaroodporne pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut. Co pewien czas podlewaj zapiekankę wywarem warzywnym.
Rozprowadź zalewę równomiernie na powierzchni zapiekanki. Wstaw z powrotem do piekarnika (bez przykrycia) i zapiekaj jeszcze 15 minut. Pod koniec pieczenia możesz oprószyć zapiekankę startym na tarce serem żółtym. Gotową podawaj posypaną natką pietruszki.