Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Musaka to dobrze znane, klasyczne danie greckiej kuchni. Okazuje się, że jego odpowiednik popularny jest u północnych sąsiadów Greków. Zapiekanka z mięsem mielonym po bułgarsku różni się od greckiej musaki przede wszystkim tym, że zamiast bakłażana pojawiają się w niej ziemniaki. Warto spróbować tego wariantu!
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20031
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 535
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 635
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7074
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20031
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 535
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 635
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7074
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry. Umieść je w naczyniu do gotowania na parze i obgotuj kilka minut.
Przygotuj zalewę do zapiekanki. Zmiksuj jajka z jogurtem. Wymieszaj z mąką tak, by nie powstały grudki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju wraz z obiema suszonymi paprykami i kminem rzymskim. Pod koniec smażenia cebuli dołóż na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj mięso mielone. Smaż kilka minut. Gdy mięso się zarumieni, wlej passatę pomidorową i dodaj zioła. Dołóż do sosu masło i dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Natłuść naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków, na niej – warstwę sosu mięsnego. Układaj składniki zapiekanki warstwami, do ich wyczerpania. Wstaw naczynie żaroodporne pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut. Co pewien czas podlewaj zapiekankę wywarem warzywnym.
Rozprowadź zalewę równomiernie na powierzchni zapiekanki. Wstaw z powrotem do piekarnika (bez przykrycia) i zapiekaj jeszcze 15 minut. Pod koniec pieczenia możesz oprószyć zapiekankę startym na tarce serem żółtym. Gotową podawaj posypaną natką pietruszki.