Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka z młodych ziemniaków. Można serwować ją jako samodzielne danie lub dodatek do potraw. Robi się ją bardzo prosto. Sam proces przygotowania dania nie powinien Wam zająć więcej niż 30 minut.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 443
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21920
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 443
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21920
Składniki
Młode ziemniaki dokładnie wyszczotkuj, następnie wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj przez około 5-7 minut.
W małym rondelku rozpuść masło, do roztopionego masła dodaj mąkę. Składniki energicznie połącz przy użyciu rózgi kuchennej (pozbądź się wszystkich grudek). Następnie dodaj 1/3 mleka. Składniki wymieszaj. Następnie wlej pozostałą część mleka. Sos beszamelowy doprowadź do wrzenia. Na koniec sos dopraw solą i pieprzem.
Podgotowane ziemniaki odcedź. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków. Składniki zalej gorącym sosem beszamelowym.
Zapiekankę z młodych ziemniaków wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Piecz przez około 40 minut - do miękkości.
Przed podaniem zapiekankę posyp posiekanym koperkiem.
Zapiekankę z młodych ziemniaków podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.