Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka z młodych ziemniaków. Można serwować ją jako samodzielne danie lub dodatek do potraw. Robi się ją bardzo prosto. Sam proces przygotowania dania nie powinien Wam zająć więcej niż 30 minut.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 128
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20722
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27131
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4413
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 128
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20722
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27131
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4413
Składniki
Młode ziemniaki dokładnie wyszczotkuj, następnie wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj przez około 5-7 minut.
W małym rondelku rozpuść masło, do roztopionego masła dodaj mąkę. Składniki energicznie połącz przy użyciu rózgi kuchennej (pozbądź się wszystkich grudek). Następnie dodaj 1/3 mleka. Składniki wymieszaj. Następnie wlej pozostałą część mleka. Sos beszamelowy doprowadź do wrzenia. Na koniec sos dopraw solą i pieprzem.
Podgotowane ziemniaki odcedź. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków. Składniki zalej gorącym sosem beszamelowym.
Zapiekankę z młodych ziemniaków wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Piecz przez około 40 minut - do miękkości.
Przed podaniem zapiekankę posyp posiekanym koperkiem.
Zapiekankę z młodych ziemniaków podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.