Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka z młodych ziemniaków. Można serwować ją jako samodzielne danie lub dodatek do potraw. Robi się ją bardzo prosto. Sam proces przygotowania dania nie powinien Wam zająć więcej niż 30 minut.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Młode ziemniaki dokładnie wyszczotkuj, następnie wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj przez około 5-7 minut.
W małym rondelku rozpuść masło, do roztopionego masła dodaj mąkę. Składniki energicznie połącz przy użyciu rózgi kuchennej (pozbądź się wszystkich grudek). Następnie dodaj 1/3 mleka. Składniki wymieszaj. Następnie wlej pozostałą część mleka. Sos beszamelowy doprowadź do wrzenia. Na koniec sos dopraw solą i pieprzem.
Podgotowane ziemniaki odcedź. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków. Składniki zalej gorącym sosem beszamelowym.
Zapiekankę z młodych ziemniaków wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Piecz przez około 40 minut - do miękkości.
Przed podaniem zapiekankę posyp posiekanym koperkiem.
Zapiekankę z młodych ziemniaków podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.