Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka z młodych ziemniaków. Można serwować ją jako samodzielne danie lub dodatek do potraw. Robi się ją bardzo prosto. Sam proces przygotowania dania nie powinien Wam zająć więcej niż 30 minut.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 491
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 256
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9672
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4470
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 491
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 256
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9672
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4470
Składniki
Młode ziemniaki dokładnie wyszczotkuj, następnie wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj przez około 5-7 minut.
W małym rondelku rozpuść masło, do roztopionego masła dodaj mąkę. Składniki energicznie połącz przy użyciu rózgi kuchennej (pozbądź się wszystkich grudek). Następnie dodaj 1/3 mleka. Składniki wymieszaj. Następnie wlej pozostałą część mleka. Sos beszamelowy doprowadź do wrzenia. Na koniec sos dopraw solą i pieprzem.
Podgotowane ziemniaki odcedź. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków. Składniki zalej gorącym sosem beszamelowym.
Zapiekankę z młodych ziemniaków wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Piecz przez około 40 minut - do miękkości.
Przed podaniem zapiekankę posyp posiekanym koperkiem.
Zapiekankę z młodych ziemniaków podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.