Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z pieczarkami, serwowana w małych naczyniach żaroodpornych, zachwyca serową skorupką i aromatycznym wnętrzem. To świetna propozycja na elegancką przystawkę, ciepłą kolację lub dodatek do obiadu. To sycące, a jednocześnie lekkie w strukturze danie – pełne smaku i przyjemnej kremowej konsystencji. Sprawdź, jak możesz je sprawnie przygotować.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 175
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 175
Składniki
Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki lub półplasterki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dorzuć kurczaka, oprósz solą i pieprzem, i smaż przez kilka minut. Gdy mięso się lekko zarumieni, dodaj pieczarki i smaż dalej, aż odparuje z nich nadmiar wody. Na koniec dodaj łyżkę masła, wymieszaj i chwilę podsmaż razem.
Zdejmij patelnię z ognia, wlej śmietanę i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, jeśli używasz. Dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do małych naczyń żaroodpornych lub jednej większej formy do zapiekania.
Wierzch posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15–20 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika – zapiekanka najlepiej smakuje na gorąco, z chrupiącą bułką lub bagietką.