Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwa rodzaje mięs, mielone wieprzowe i gotowane drobiowe, do tego kapusta kiszona. Doskonałe na obiad, kolację i drugie śniadanie do pracy. Wyrób z typu ZERO WASTE, czyli czyszczenie lodówki.
Składniki
Tortownica 18-20 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Mielone mięso najlepiej dzień wcześniej wymieszać ze świeżymi ziołami, posiekaną cebulą, czosnkiem i solą. Przykryć i odstawić na noc do lodówki. Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie. Do mielonego mięsa z lodówki dodać pokrojone kawałki gotowanego kurczaka i pokrojoną kapustę. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać bułkę wymieszaną z bulionem, 3/4 roztrzepanego jajka Doprawić pieprzem czarnym, czerwonym, ew. solą i wymieszać.
Ponad 3/4 wyrośniętego ciasta rozwałkować obłożyć nim spód i boki foremki. Spód ciasta smarujemy ketchupem rozkładamy warstwę sałaty .
Potem wykładamy nadzienie mięsne, lekko dociskamy. Resztę ciasta wałkujemy wycinamy ozdoby i rozkładamy je na mięsie.
Ciasto smarujemy resztą jajka. Zapiekankę pieczemy w 190 C około 45 minut.