Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1416
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12267
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1416
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12267
Składniki
Na patelni dodajemy czosnek i mięso mielone i dokładnie mieszamy, rozdrabniając cały czas by mięso nie pozbijało się w grudki. Smażymy około 5 minut, do czasu aż mięso straci surowość. Zmniejszamy pod rondlem grzanie, dodajemy pomidory, koncentrat, zioła, bulion lub wodę i cukier.Około 20 minut.
Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy sól i zagotowujemy. Zmniejszamy grzanie i wsypujemy wolno kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszamy Gotujemy ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Wyłączamy grzanie, dodajemy ser, masło i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy 2/3 polenty, na to cały sos i resztę polenty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 20-25 minut w temperaturze 180-200°C. R