Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym to sycące danie dla całej rodziny, które łączy w sobie ugotowany ryż i delikatne mięso z indyka. Plasterki cukinii i pomidorów dodają potrawie soczystości, a mozzarella oraz ricotta wprowadzają przyjemną kremowość. Potrawa jest na tyle uniwersalna, że możesz do niej dorzucić to, na co akurat masz w lodówce – plasterki pieczarek lub papryki, kukurydzę z puszki albo zieloną fasolkę szparagową.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4723
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4723
Składniki
Cukinie obierz i pokrój (wzdłuż) w cienkie plasterki za pomocą ostrego noża lub mandoliny. Posyp cukinie solą i odstaw na czas przygotowania innych składników. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zrumień mielone mięso, rozdrabniając je drewnianą łyżką. Po czym przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z tłuszczu. Na tę samą patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy (lub masła) i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Przesmażaj ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie wrzuć posiekany czosnek. Przesmażaj, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odsącz na sicie i ostudź.
W misce umieść jajko, dodaj ricottę, drobno tarty parmezan i ok. 100 g startej mozzarelli, wymieszaj. Dorzuć ugotowany ryż, podsmażone mięso, przyprawy, dopraw solą i czarnym pieprzem. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dno naczynia do zapiekania (ok. 20 x 30 cm) wyłóż folią aluminiową – dzięki temu zapiekanka szybciej się upiecze. Rozłóż ryżowo-mięsną mieszankę na dnie przygotowanego naczynia i wyrównaj. Następnie ułóż odciśnięte z soku plasterki cukinii tak, aby zachodziły na siebie. Następnie ułóż cienkie plasterki pomidorów (możesz usunąć skórkę) i wstaw zapiekankę do pieca na grzanego do 180°C na ok. 25 minut. Na 5-7 minut przed końcem pieczenia rozsyp resztę startej mozzarelli i trzymaj w piekarniku, aż ser ładnie się rozpuści.
Gotową zapiekankę z ryżem i mięsem mielonym wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 5 minut, wykrawaj porcje i przekładaj na talerze.