Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwa przepisy na smaczną i sycącą zapiekankę z ryżem.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7048
Polecam.
Odsłon: 162
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5420
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2685
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7048
Polecam.
Odsłon: 162
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5420
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2685
Składniki
Wykonanie pierwszej zapiekanki: Pory oczyścić, wrzucić do wrzącej osolonej wody i obgotować przez trzy minuty, następnie osączyć z wody i pokroić. Rozgrzać olej na patelni, włożyć pokrojone parówki , pory, posypać mieloną papryką i dusić przez kilka minut.
Ryż ugotować do miękkości i w międzyczasie zetrzeć żółty ser i przygotować naczynie do zapiekania. Ryż wymieszać z resztą składników, połową startego sera, pokrojoną natka pietruszki i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać resztą sera i polać śmietaną i piec w temperaturze 170 stopni około 25 minut.
Wykonanie drugiej zapiekanki: Ryż ugotować do miękkości, pieczarki poddusić z cebulą.
Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami masła, dodać ryż, pieczarki przyprawić do smaku i wsypać zieleninę (koper lub pietruszkę). Ubić pianę z białek, wymieszać z masą ryżową i włożyć do naczynia żaroodpornego.Posypać startym serem, skropić tłuszczem z pieczarek i
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 170 stopni.