Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie! Dzisiaj przygotujemy ryżową zapiekankę z pieczarkami i całymi zapieczonymi jajkami.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2746
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1271
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2746
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1271
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Składniki
Cebulę drobno siekam, a pieczarki kroję w półplasterki. Na patelni roztapiam masło i wrzucam cebulę. Smażę ją, aż ładnie się zeszkli. Następnie dodaję pieczarki, one puszczą sok i zmniejszą swoją objętość. Jeszcze je teraz posolę.
Do miękkich pieczarek dodaję ugotowany ryż i dokładnie mieszam. Ryż gotowałam w osolonej wodzie, dlatego teraz doprawiam wszystko pieprzem, mieszam i próbuję. Ewentualnie jeszcze solę.
Masę ryżowo-pieczarkową przekładam do naczynia żaroodpornego. Łyżką robię w niej 4 wgłębienia. Jajka ostrożnie rozbijam, tak aby nie uszkodzić żółtek i wlewam w każde wgłębienie. Na koniec wszystko posypuję startym żółtym serem. Piekę w 180 stopniach przez ok 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, wierzch zapiekanki jest lekko chrupki, natomiast w środku jest mięciutki, aromatyczny ryż z pieczarkami i całymi jajkami. Polecam, bo danie jest przepyszne! Smacznego!!!