Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z ryżem, pieczarkami i jajkami

Zapiekanka z ryżem, pieczarkami i jajkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19608

Dodano:

Odsłon: 13768

Witajcie! Dzisiaj przygotujemy ryżową zapiekankę z pieczarkami i całymi zapieczonymi jajkami.

Składniki

  • 400g ryżu
  • 500g pieczarek
  • 4 jajka
  • 250g żółtego sera
  • 2 większe cebule
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekam, a pieczarki kroję w półplasterki. Na patelni roztapiam masło i wrzucam cebulę. Smażę ją, aż ładnie się zeszkli. Następnie dodaję pieczarki, one puszczą sok i zmniejszą swoją objętość. Jeszcze je teraz posolę.

  2. Do miękkich pieczarek dodaję ugotowany ryż i dokładnie mieszam. Ryż gotowałam w osolonej wodzie, dlatego teraz doprawiam wszystko pieprzem, mieszam i próbuję. Ewentualnie jeszcze solę.

  3. Masę ryżowo-pieczarkową przekładam do naczynia żaroodpornego. Łyżką robię w niej 4 wgłębienia. Jajka ostrożnie rozbijam, tak aby nie uszkodzić żółtek i wlewam w każde wgłębienie. Na koniec wszystko posypuję startym żółtym serem. Piekę w 180 stopniach przez ok 30 minut.

  4. Po wyjęciu z piekarnika, wierzch zapiekanki jest lekko chrupki, natomiast w środku jest mięciutki, aromatyczny ryż z pieczarkami i całymi jajkami. Polecam, bo danie jest przepyszne!

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń