Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z selera, szynki i sera pleśniowego

Zapiekanka z selera, szynki i sera pleśniowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 913 Ocena: 17302

Dodano:

Odsłon: 26390

I tak można wykorzystać seler korzeniowy.

Składniki

  • mały seler
  • 300 g szynki gotowanej
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 250 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka z selera, szynki i sera pleśniowego

Przygotowanie

  1. Seler po umyciu pokroiłem na plastry (ok. 1 cm), następnie w paski.
    Ugotowałem je na parze. Szynkę pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C.
    Żaroodporne naczynie wysmarowałem masłem, włożyłem do niego seler wymieszany z kostkami szynki.
    W rondelku doprowadziłem do wrzenia śmietanę, dodałem pokruszony ser. Mieszałem, aż ser się rozpuścił. Masę wylałem na seler z szynką. Zapiekankę oprószyłem świeżo mielonym pieprzem. Zapiekałem przez ok. 20 minut, aż się przyrumieniła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń