Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z wędliną i ziemniakami to pyszny i niezwykle pożywny obiad, który sprawdzi się szczególnie wtedy, kiedy brakuje ci czasu i pomysłów. Wystarczy kilka podstawowych składników oraz resztki wędliny, które znajdziesz w lodówce. W oryginalnym przepisie znajduje się także rukola, ale jeśli jej nie lubisz, spokojnie możesz ją pominąć. Całość znajduje się w kremowym sosie śmietanowo-jajecznym, dzięki czemu w smaku przypomina nieco omlet.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 250
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1191
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1241
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13371
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 250
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1191
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1241
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13371
Składniki
Ziemniaki umyj i obierz. Włóż je do garnka i zalej wodą. Lekko posól do smaku. Gotuj przez 5-7 minut, aż będą al dente. Odcedź je i ostudź. Pokrój je w talarki o grubości ok. 0,5 cm.
Posiekaj szalotki i czosnek. Wędlinę pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekane szalotki i czosnek, a także wędlinę. Smaż je przez 5-6 minut. Dodaj ziemniaki i przemieszaj wszystko dla połączenia smaków.
Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oliwy. Przenieś do niego połowę warzyw z wędliną, układając plasterki ziemniaków na płasko. Posyp je rukolą i przykryj pozostałymi ziemniakami.
W dużej misce rozbełtaj jajka. Dodaj śmietanę, cheddar, sól i pieprz. Wlej mieszaninę do ziemniaków, równomiernie ją rozprowadzając. Potrząśnij kilka razy naczyniem żaroodpornym.
Wstaw zapiekankę z wędliną do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut do ładnego zezłocenia. Wyjmij ją i odstaw na 10 minut przed krojeniem.
Zapiekankę podawaj na ciepło tego samego dnia lub następnego, po odgrzaniu w piecu lub mikrofalówce.