Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i tylko z paru składników które zazwyczaj zawsze znajdują się w domu i w lodówce zapiekanka, została przygotowana na prośbę wnuczki. Zapiekanka bardzo smaczna i szybko została skonsumowana.
naczynie żaroodporne, garnek, patelnia, nóż, deska do krojenia,
Składniki
Ziemniaki ugotować w mundurkach , obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka , usmażyć na tłuszczu dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki. Udusić do miękkości. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić na plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Układać warstwami ziemniaki , pieczarki i jajka, każdą warstwę przyprawiając pieprzem i solą. Górną warstwą powinny być ziemniaki. Zapiekankę polać osolonym jogurtem i zapiekać 3o - 40 minut , aż brzegi się zrumienią. Po zapieczeniu obsypać posiekaną cebulką zieloną. Podawać surówkami z warzyw. Czas przygotowania do 60 minut + czas zapiekania.
Przygotowanie zapiekanki .
Po zapieczeniu.
Zapiekanka gotowa do podania.