Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie na obiad, albo kolację.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 286
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 286
Składniki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Dodać przyprawy gyros, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Potem usmażyć na tłuszczu.Odstawić do przestygnięcia.
Ziemniaki, obrać i pokroić w plastry. Ugotować na pół twardo w osolonej wodzie.Odcedzić i ostudzić.
Marchewkę ugotować z solą i odrobiną mleka, lecz nie rozgotować. Pokroić w plasterki.
Na sos, rozmieszać zupę w proszku ze śmietaną. Można rozrzedzić odrobiną mleka.
Ser zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne,posmarować masłem i posypać tarta bułką. Wyłożyć warstwę z połowy ziemniaków. Posypać przyprawami do zapiekanek. Wyłożyć warstwę z marchewki. Wyłożyć warstwę mięsa, resztę ziemniaków. Polać sosem.
Posypać serem, potem bułką tartą.Włożyć liście laurowe. Piec w nagrzanym piekarniku w 180* ok. 50 min.Uważać, żeby górę nie przypalić, można pod koniec przykryć folią aluminiową.
Można danie udekorować różyczkami z marchewki i pietruszki.