Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie na obiad, albo kolację.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 400
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7960
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13422
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2692
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 400
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7960
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13422
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2692
Składniki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Dodać przyprawy gyros, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Potem usmażyć na tłuszczu.Odstawić do przestygnięcia.
Ziemniaki, obrać i pokroić w plastry. Ugotować na pół twardo w osolonej wodzie.Odcedzić i ostudzić.
Marchewkę ugotować z solą i odrobiną mleka, lecz nie rozgotować. Pokroić w plasterki.
Na sos, rozmieszać zupę w proszku ze śmietaną. Można rozrzedzić odrobiną mleka.
Ser zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne,posmarować masłem i posypać tarta bułką. Wyłożyć warstwę z połowy ziemniaków. Posypać przyprawami do zapiekanek. Wyłożyć warstwę z marchewki. Wyłożyć warstwę mięsa, resztę ziemniaków. Polać sosem.
Posypać serem, potem bułką tartą.Włożyć liście laurowe. Piec w nagrzanym piekarniku w 180* ok. 50 min.Uważać, żeby górę nie przypalić, można pod koniec przykryć folią aluminiową.
Można danie udekorować różyczkami z marchewki i pietruszki.