Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwa do przygotowania zapiekanka z ziemniaków w śmietanie, czyli gratin ziemniaczane, poleca się na obiad lub ciepłą kolację. Zapiekanka może być dodatkiem do wykwintnego drugiego dania, ale my lubimy kuchnię prostą, smaczną i bez przesadnych komplikacji, więc u nas pyszne ziemniaczane gratin stanowi podstawę obiadu. Do tego wystarczy podać zestaw warzywny – surówkę, kiszonkę oraz dowolną jarzynkę na ciepło – i już można serwować sycący obiad.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 620
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 620
Składniki
Masło przyda się do natłuszczenia naczynia, jeśli będziesz przekładać składniki zapiekanki do specjalnej formy do zapiekania (jak sugeruje przepis, na którym się oparłam). Ale ja lubię ułatwiać sobie życie, a nie utrudniać – o ile tylko się da. Więc od początku całą zapiekankę przygotowuję w jednym naczyniu. Takim, które można postawić na gazie i potem wstawić do piekarnika – czyli bez plastikowych elementów. Ja zwykle używam głębokiej patelni z odpinaną rączką.
Włącz piekarnik – ustaw temperaturę na 200 stopni, grzanie – góra i dół. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Pokrój w cienkie plasterki, ok. 2-3 mm grubości. Ja kroję ziemniaki na naszej szatkownicy do kapusty – uzyskane talarki są idealne, tylko trzeba uważać na palce.
Śmietankę, mleko, musztardę, gałkę muszkatołową i sól umieść w głębokiej patelni czy też rondlu. Pamiętaj, naczynie nie może zawierać plastikowych elementów.
Wymieszaj wszystko rózgą i przygotuj sos, zagotowując składniki i mieszając od czasu do czasu.
Do naczynia z sosem dodaj plasterki ziemniaków i gotuj całość na niewielkim ogniu przez jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj delikatnie.
Naczynie z ziemniakami w śmietanie wstaw do gorącego piekarnika. Piecz potrawę bez przykrycia przez około 30 minut, aż ziemniaczki pięknie się zrumienią i będą zupełnie miękkie.
Podając gratin ziemniaczane na stół, warto posypać je dowolną zieleniną – natką pietruszki, koperkiem czy też dzikimi ziołami.
Użyłam natki, bo dzikie zioła jeszcze są w uśpieniu po zimie. O wiele chętniej użyłabym świeżutkiej, młodej gwiazdnicy lub młodych listków podagrycznika. A to już wkrótce będzie możliwe!
I to by było na tyle, zapiekanka z ziemniaków w śmietanie jest gotowa i można podawać. Smacznego!