Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwa do przygotowania zapiekanka z ziemniaków w śmietanie, czyli gratin ziemniaczane, poleca się na obiad lub ciepłą kolację. Zapiekanka może być dodatkiem do wykwintnego drugiego dania, ale my lubimy kuchnię prostą, smaczną i bez przesadnych komplikacji, więc u nas pyszne ziemniaczane gratin stanowi podstawę obiadu. Do tego wystarczy podać zestaw warzywny – surówkę, kiszonkę oraz dowolną jarzynkę na ciepło – i już można serwować sycący obiad.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 487
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Zapiekanka na ciepło i jako przekąska na zimno.
Odsłon: 131
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 510
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 487
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Zapiekanka na ciepło i jako przekąska na zimno.
Odsłon: 131
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 510
Składniki
Masło przyda się do natłuszczenia naczynia, jeśli będziesz przekładać składniki zapiekanki do specjalnej formy do zapiekania (jak sugeruje przepis, na którym się oparłam). Ale ja lubię ułatwiać sobie życie, a nie utrudniać – o ile tylko się da. Więc od początku całą zapiekankę przygotowuję w jednym naczyniu. Takim, które można postawić na gazie i potem wstawić do piekarnika – czyli bez plastikowych elementów. Ja zwykle używam głębokiej patelni z odpinaną rączką.
Włącz piekarnik – ustaw temperaturę na 200 stopni, grzanie – góra i dół. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Pokrój w cienkie plasterki, ok. 2-3 mm grubości. Ja kroję ziemniaki na naszej szatkownicy do kapusty – uzyskane talarki są idealne, tylko trzeba uważać na palce.
Śmietankę, mleko, musztardę, gałkę muszkatołową i sól umieść w głębokiej patelni czy też rondlu. Pamiętaj, naczynie nie może zawierać plastikowych elementów.
Wymieszaj wszystko rózgą i przygotuj sos, zagotowując składniki i mieszając od czasu do czasu.
Do naczynia z sosem dodaj plasterki ziemniaków i gotuj całość na niewielkim ogniu przez jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj delikatnie.
Naczynie z ziemniakami w śmietanie wstaw do gorącego piekarnika. Piecz potrawę bez przykrycia przez około 30 minut, aż ziemniaczki pięknie się zrumienią i będą zupełnie miękkie.
Podając gratin ziemniaczane na stół, warto posypać je dowolną zieleniną – natką pietruszki, koperkiem czy też dzikimi ziołami.
Użyłam natki, bo dzikie zioła jeszcze są w uśpieniu po zimie. O wiele chętniej użyłabym świeżutkiej, młodej gwiazdnicy lub młodych listków podagrycznika. A to już wkrótce będzie możliwe!
I to by było na tyle, zapiekanka z ziemniaków w śmietanie jest gotowa i można podawać. Smacznego!