Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4184
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33565
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9714
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4184
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33565
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9714
Składniki
Ziemniaki obrałem, opłukałem, starłem na tarce o małych oczkach, lekko odcisnąłem. Dodałem dwie obrane cebule, starte na tej samej tarce. Masę wymieszałem z mąką, doprawiłem sola i pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków. Boczek pokroiłem w cienkie plasterki. Pozostałą cebulę obrałem, pokroiłem w dość grube talarki. Naczynie do zapiekanek natarłem kawałkiem słoniny, wyłożyłem plasterkami boczku. Rozłożyłem na nich masę ziemniaczano-cebulową. Wyrównałem powierzchnię, lekko ugniatając łyżką. Na wierzchu ułożyłem pozostałe plasterki boczku, przekładając je w kilku miejscach talarkami cebuli. Wierzch zapiekanki posmarowałem olejem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni C. Wstawiłem zapiekankę . Piekłem, aż boczek i cebula lekko się zrumieniła.