Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki z serem typu feta zapiekane pod sosem na bazie jajek i jogurtu naturalnego z nutą gałki muszkatołowej.
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 271
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 779
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22446
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 271
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 779
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22446
Składniki
Ziemniaki ugotować w łupinach, następnie wystudzić, obrać i przekroić na połówki.
Naczynie do zapiekania natłuścić olejem i ułożyć w nim sześć połówek ziemniaków tak, jak jest to pokazane na zdjęciu.
Ser typu feta pokroić na sześć plastrów i ułożyć na połówkach ziemniaków ułożonych w naczyniu do zapiekania.
Ziemniaki i ser przykryć pozostałymi połówkami ziemniaków.
Jajka, jogurt, gałkę muszkatołową, trochę świeżo mielonego pieprzu i pół łyżeczki soli dokładnie rozmieszać.
Otrzymanym w etapie 5 sosem polać ziemniaki.
W zależności od temperatury składników, całość zapiekać od 40 do 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Zapiekanka jest gotowa, kiedy sos jest w całości ścięty.
Gotową zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki.