Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 397

Dodano:

Odsłon: 406

Ziemniaki z serem typu feta zapiekane pod sosem na bazie jajek i jogurtu naturalnego z nutą gałki muszkatołowej.

Składniki

  • Ziemniaki 6 szt.
  • Ser typu feta 100 g
  • Jajko kurze 3 szt.
  • Jogurt naturalny typu greckiego 3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Natka pietruszki 4 gałązki
  • Olej 1 łyżka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w łupinach, następnie wystudzić, obrać i przekroić na połówki.

  2. Naczynie do zapiekania natłuścić olejem i ułożyć w nim sześć połówek ziemniaków tak, jak jest to pokazane na zdjęciu.

  3. Ser typu feta pokroić na sześć plastrów i ułożyć na połówkach ziemniaków ułożonych w naczyniu do zapiekania.

  4. Ziemniaki i ser przykryć pozostałymi połówkami ziemniaków.

  5. Jajka, jogurt, gałkę muszkatołową, trochę świeżo mielonego pieprzu i pół łyżeczki soli dokładnie rozmieszać.

  6. Otrzymanym w etapie 5 sosem polać ziemniaki.

  7. W zależności od temperatury składników, całość zapiekać od 40 do 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Zapiekanka jest gotowa, kiedy sos jest w całości ścięty.

  8. Gotową zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń