Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki z serem typu feta zapiekane pod sosem na bazie jajek i jogurtu naturalnego z nutą gałki muszkatołowej.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 140
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1006
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1176
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12004
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 140
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1006
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1176
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12004
Składniki
Ziemniaki ugotować w łupinach, następnie wystudzić, obrać i przekroić na połówki.
Naczynie do zapiekania natłuścić olejem i ułożyć w nim sześć połówek ziemniaków tak, jak jest to pokazane na zdjęciu.
Ser typu feta pokroić na sześć plastrów i ułożyć na połówkach ziemniaków ułożonych w naczyniu do zapiekania.
Ziemniaki i ser przykryć pozostałymi połówkami ziemniaków.
Jajka, jogurt, gałkę muszkatołową, trochę świeżo mielonego pieprzu i pół łyżeczki soli dokładnie rozmieszać.
Otrzymanym w etapie 5 sosem polać ziemniaki.
W zależności od temperatury składników, całość zapiekać od 40 do 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Zapiekanka jest gotowa, kiedy sos jest w całości ścięty.
Gotową zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki.