Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ziemniaków, pora i sosu beszamelowego to jedno z tych dań, których smaku się nie zapomina.
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8642
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 697
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8642
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 697
Składniki
Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
Z pora odciąć białą końcówkę i usunąć twarde wierzchnie liście, przekroić go wzdłuż na pół i dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na półplasterki o grubości około 1 cm.
W rondlu rozgrzać olej, dodać por i smażyć przez kilka minut, często mieszając.
Ser pokroić na małe kawałki.
Mąkę dokładnie wymieszać z mlekiem, wlać do pora, dodać sól i pieprz do smaku. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Do sosu dodać ser i mieszać aż się rozpuści.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić kilka łyżek sosu, następnie ułożyć ćwiartki ziemniaków, zalać resztą sosu i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.