Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 1329

Dodano:

Odsłon: 422

Zapiekanka z ziemniaków, pora i sosu beszamelowego to jedno z tych dań, których smaku się nie zapomina.

Składniki

  • Ziemniaki duże 6 szt.
  • Por średniej wielkości 1 szt.
  • Mleko 300 ml
  • Mąka pszenna 1 pełna łyżka
  • Olej do smażenia 3 łyżki
  • Ser Camembert 120 g
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.

  2. Z pora odciąć białą końcówkę i usunąć twarde wierzchnie liście, przekroić go wzdłuż na pół i dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na półplasterki o grubości około 1 cm.

  3. W rondlu rozgrzać olej, dodać por i smażyć przez kilka minut, często mieszając.

  4. Ser pokroić na małe kawałki.

  5. Mąkę dokładnie wymieszać z mlekiem, wlać do pora, dodać sól i pieprz do smaku. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.

  6. Do sosu dodać ser i mieszać aż się rozpuści.

  7. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić kilka łyżek sosu, następnie ułożyć ćwiartki ziemniaków, zalać resztą sosu i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń