Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ziemniaków, pora i sosu beszamelowego to jedno z tych dań, których smaku się nie zapomina.
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 136
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3755
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 169
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 136
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3755
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 169
Składniki
Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
Z pora odciąć białą końcówkę i usunąć twarde wierzchnie liście, przekroić go wzdłuż na pół i dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na półplasterki o grubości około 1 cm.
W rondlu rozgrzać olej, dodać por i smażyć przez kilka minut, często mieszając.
Ser pokroić na małe kawałki.
Mąkę dokładnie wymieszać z mlekiem, wlać do pora, dodać sól i pieprz do smaku. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Do sosu dodać ser i mieszać aż się rozpuści.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić kilka łyżek sosu, następnie ułożyć ćwiartki ziemniaków, zalać resztą sosu i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.