Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 918

Dodano:

Odsłon: 2860

Pyszna zapiekanka ziemniaczana , z nutką chrupkości ogórka.

Składniki

  • * Około 800 g mięsa mielonego wieprzowego * 10 większych ziemniaków
  • * 1 duża cebula * 3 ząbki czosnku * 5 pieczarek
  • * Łyżka suszonego majeranku * Olej roślinny
  • * 2 średnie pomidory * 5 średnich ogórków kiszonych lub korniszonów
  • * 20 dkg żółtego sera w plasterkach * 400 ml kwaśnej śmietany
  • * 1 serdelek naturalnego serka topionego
  • * Sól , pieprz czarny mielony , przyprawa typu ziarenka smaku lub mieszanka warzyw
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Składniki na naczynie żaroodporne 30cm / 18 cm

    Ziemniaki obieram i całe bez krojenia na mniejsze części gotuję w osolonej wodzie do miękkości . Gotowe ziemniaki odlewam i studzę .

    Na patelni z odrobiną oleju podsmażam cebulę pokrojoną w grubszą kostkę oraz drobno pokrojony czosnek . Następnie dodaje mięso mielone oraz pieczarki obrane i pokrojone w drobne kawałki . Mieszam aby nie powstał kotlet ;) Doprawiam solą oraz pieprzem i ziarenkami smaku i smażę około 10 minut .

    Śmietanę rozbijam w 2 szklankach wrzącej wody . Następnie dodaję ser oraz szczyptę soli i pieprzu . Na koniec dodaję 1 łyżkę mąki , którą wcześniej rozrabiam w 1/4 zimnej wody .

    Składamy:

    Dno naczynia spryskuję lub smaruję olejem . posypuję solą oraz pieprzem . Połowę ziemniaków staram się kroić w plasterki i wykładać nimi dno . Następnie układam plastry sera , które spoją nam ziemniaki .

    Na ser wykładam farsz mięsny . Na farsz układam pokrojone w plastry pomidory ( ze skórką ) , oraz posypuję ogórkami pokrojonymi w kostkę . Ponownie układam plastry sera , które scalą nam nasze składniki .

    Na naszą układankę kroję i układam resztę ziemniaków . Na wierzch układam dość grubo sera i całość polewam serową śmietaną i zamykam naczynie żaroodporne .

  2. Tak przygotowaną zapiekankę, wstawiam do piekarnika na około 200 stopni i zapiekam około 40 minut

    * Jeżeli ktoś życzy sobie bardziej przypieczoną górę , przykrywkę należy zdjąć około 10 minut przed końcem pieczenia .

    * Jeżeli lubimy sos serowy w większej ilości , można przyrządzić go dodatkowo w osobnym garnku i po nałożeniu zapiekani na talerz polać ją gorącym sosem .

    * Zapiekankę można również zrobić w blaszce a następnie zakryć folią aluminiową .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń