Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka ziemniaczana , z nutką chrupkości ogórka.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1504
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231893
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5027
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1504
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231893
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5027
Składniki
Składniki na naczynie żaroodporne 30cm / 18 cm Ziemniaki obieram i całe bez krojenia na mniejsze części gotuję w osolonej wodzie do miękkości . Gotowe ziemniaki odlewam i studzę . Na patelni z odrobiną oleju podsmażam cebulę pokrojoną w grubszą kostkę oraz drobno pokrojony czosnek . Następnie dodaje mięso mielone oraz pieczarki obrane i pokrojone w drobne kawałki . Mieszam aby nie powstał kotlet ;) Doprawiam solą oraz pieprzem i ziarenkami smaku i smażę około 10 minut . Śmietanę rozbijam w 2 szklankach wrzącej wody . Następnie dodaję ser oraz szczyptę soli i pieprzu . Na koniec dodaję 1 łyżkę mąki , którą wcześniej rozrabiam w 1/4 zimnej wody . Składamy: Dno naczynia spryskuję lub smaruję olejem . posypuję solą oraz pieprzem . Połowę ziemniaków staram się kroić w plasterki i wykładać nimi dno . Następnie układam plastry sera , które spoją nam ziemniaki . Na ser wykładam farsz mięsny . Na farsz układam pokrojone w plastry pomidory ( ze skórką ) , oraz posypuję ogórkami pokrojonymi w kostkę . Ponownie układam plastry sera , które scalą nam nasze składniki . Na naszą układankę kroję i układam resztę ziemniaków . Na wierzch układam dość grubo sera i całość polewam serową śmietaną i zamykam naczynie żaroodporne .
Tak przygotowaną zapiekankę, wstawiam do piekarnika na około 200 stopni i zapiekam około 40 minut * Jeżeli ktoś życzy sobie bardziej przypieczoną górę , przykrywkę należy zdjąć około 10 minut przed końcem pieczenia . * Jeżeli lubimy sos serowy w większej ilości , można przyrządzić go dodatkowo w osobnym garnku i po nałożeniu zapiekani na talerz polać ją gorącym sosem . * Zapiekankę można również zrobić w blaszce a następnie zakryć folią aluminiową .