Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z serii dań jednogarnkowych : zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami .
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 706
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22735
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15095
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4833
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45310
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 706
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22735
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15095
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4833
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45310
Składniki
Ziemniaki umyj , nie obieraj , ugotuj w mundurkach . Wystudzone ziemniaki obierz i pokrój w grube plastry (podziel na trzy warstwy).
Pieczarki umyj , cebulkę obierz posiekaj , podsmaż na jasno złoty kolor na oliwie . Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki . Podsmaż razem z cebulką , posól , popieprz .
Szynkę pokrój w drobną kostkę(podziel na dwie warstwy ) . Ser zetrzyj na tarce o grubszych oczkach .
Wyłóż blaszkę papierem pieczeniowym , ułóż pokrojone w plastry ziemniaki ( ziemniaki posól i popieprz) , szynkę , posyp delikatnie serem (warstwa 1)
2 warstwa : ułóż ziemniaki na zapiekance (posól i popieprz) , pieczarki i pozostałą szynkę , posyp serem .
3 warstwa : ułóż pozostałe ziemniaki (posól , popieprz), posyp pozostałym serem , polej 2-3 łyżkami śmietany .
Wstaw do nagrzanego piekarnika 200 st.C . Na 30min (w zależności od wielkości brytfanki ) . Pierwsze 20 min piecz pod przykryciem np: foli aluminiowej (nie przykrywaj szczelnie , chodzi o to ,żeby ser na początku się tylko roztopił ) następnie zdejmij folię aby ser się zarumienił . Stopień zarumienienia według uznania ja lubię delikatny .