Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 102

Dodano:

Odsłon: 2816

Z serii dań jednogarnkowych : zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami .

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg szynki konserwowej
  • 0,25 kg pieczarek
  • 2 cebule cukrówki
  • 0,30 kg sera żółtego
  • sól , pieprz
  • olej
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki 30%
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyj , nie obieraj , ugotuj w mundurkach . Wystudzone ziemniaki obierz i pokrój w grube plastry (podziel na trzy warstwy).

  2. Pieczarki umyj , cebulkę obierz posiekaj , podsmaż na jasno złoty kolor na oliwie . Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki . Podsmaż razem z cebulką , posól , popieprz .

  3. Szynkę pokrój w drobną kostkę(podziel na dwie warstwy ) . Ser zetrzyj na tarce o grubszych oczkach .

  4. Wyłóż blaszkę papierem pieczeniowym , ułóż pokrojone w plastry ziemniaki ( ziemniaki posól i popieprz) , szynkę , posyp delikatnie serem (warstwa 1)

  5. 2 warstwa : ułóż ziemniaki na zapiekance (posól i popieprz) , pieczarki i pozostałą szynkę , posyp serem .

  6. 3 warstwa : ułóż pozostałe ziemniaki (posól , popieprz), posyp pozostałym serem , polej 2-3 łyżkami śmietany .

  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika 200 st.C . Na 30min (w zależności od wielkości brytfanki ) . Pierwsze 20 min piecz pod przykryciem np: foli aluminiowej (nie przykrywaj szczelnie , chodzi o to ,żeby ser na początku się tylko roztopił ) następnie zdejmij folię aby ser się zarumienił . Stopień zarumienienia według uznania ja lubię delikatny .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń