Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z serii dań jednogarnkowych : zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami .
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 305
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 711
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 730
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 305
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 711
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 730
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Składniki
Ziemniaki umyj , nie obieraj , ugotuj w mundurkach . Wystudzone ziemniaki obierz i pokrój w grube plastry (podziel na trzy warstwy).
Pieczarki umyj , cebulkę obierz posiekaj , podsmaż na jasno złoty kolor na oliwie . Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki . Podsmaż razem z cebulką , posól , popieprz .
Szynkę pokrój w drobną kostkę(podziel na dwie warstwy ) . Ser zetrzyj na tarce o grubszych oczkach .
Wyłóż blaszkę papierem pieczeniowym , ułóż pokrojone w plastry ziemniaki ( ziemniaki posól i popieprz) , szynkę , posyp delikatnie serem (warstwa 1)
2 warstwa : ułóż ziemniaki na zapiekance (posól i popieprz) , pieczarki i pozostałą szynkę , posyp serem .
3 warstwa : ułóż pozostałe ziemniaki (posól , popieprz), posyp pozostałym serem , polej 2-3 łyżkami śmietany .
Wstaw do nagrzanego piekarnika 200 st.C . Na 30min (w zależności od wielkości brytfanki ) . Pierwsze 20 min piecz pod przykryciem np: foli aluminiowej (nie przykrywaj szczelnie , chodzi o to ,żeby ser na początku się tylko roztopił ) następnie zdejmij folię aby ser się zarumienił . Stopień zarumienienia według uznania ja lubię delikatny .