Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z serii dań jednogarnkowych : zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami .
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30989
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9676
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2165
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4162
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 878
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30989
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9676
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2165
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4162
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 878
Składniki
Ziemniaki umyj , nie obieraj , ugotuj w mundurkach . Wystudzone ziemniaki obierz i pokrój w grube plastry (podziel na trzy warstwy).
Pieczarki umyj , cebulkę obierz posiekaj , podsmaż na jasno złoty kolor na oliwie . Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki . Podsmaż razem z cebulką , posól , popieprz .
Szynkę pokrój w drobną kostkę(podziel na dwie warstwy ) . Ser zetrzyj na tarce o grubszych oczkach .
Wyłóż blaszkę papierem pieczeniowym , ułóż pokrojone w plastry ziemniaki ( ziemniaki posól i popieprz) , szynkę , posyp delikatnie serem (warstwa 1)
2 warstwa : ułóż ziemniaki na zapiekance (posól i popieprz) , pieczarki i pozostałą szynkę , posyp serem .
3 warstwa : ułóż pozostałe ziemniaki (posól , popieprz), posyp pozostałym serem , polej 2-3 łyżkami śmietany .
Wstaw do nagrzanego piekarnika 200 st.C . Na 30min (w zależności od wielkości brytfanki ) . Pierwsze 20 min piecz pod przykryciem np: foli aluminiowej (nie przykrywaj szczelnie , chodzi o to ,żeby ser na początku się tylko roztopił ) następnie zdejmij folię aby ser się zarumienił . Stopień zarumienienia według uznania ja lubię delikatny .