Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sam raz na obiad zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem z dodatkiem cukinii. Można zrobić z samych ziemniaków, jest równie pyszna pod beszamelem i serem. ;)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10825
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1178
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11621
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 752
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10825
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1178
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11621
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 752
Składniki
Ziemniaki umyć, ugotować w skórkach w osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie odparować, obrać i pokroić w plastry o grubości około 7 mm. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Zamarynować w ziołach prowansalskich, soli i oleju krótko. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i dodać do cebuli. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i mieszać, aby nie powstały grudki. Podsmażyć na chwilę przez około 1 minutę na małym ogniu. Całość rozprowadzić mlekiem i dobrze mieszać, aby sos się nie przypalił. Na koniec dodać żółtka ( Sos nie może się gotować, bo się zważy). Doprawić do smaku solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową, wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Warstwami przekładać kolejno ziemniaki, cukinię i jedną warstwę cebulki z czosnkiem. Z wierzchu całość zalać sosem beszamelowym, aby przykrył składniki. Zapiekankę piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po 20 minutach rozłożyć na wierzchu ser i włożyć na pozostały czas pieczenia, aby się zapiekł z góry na złoto. Smacznego! Serwować od razu najlepiej na ciepło;)