Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sam raz na obiad zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem z dodatkiem cukinii. Można zrobić z samych ziemniaków, jest równie pyszna pod beszamelem i serem. ;)
Pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem dla miłośników cukinii
Odsłon: 2440
Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na zapiekankę ziemniaczaną z...
Odsłon: 99370
Zapiekanka z cukinią zachwyci zwolenników szybkich, prostych dań, które spraw...
Odsłon: 57956
Szybkie i proste w przygotowaniu pomarańczowe babeczki idealne do koszyczka l...
Odsłon: 126
Szybkie i proste w przygotowaniu pomarańczowe babeczki idealne do koszyczka l...
Odsłon: 126
Składniki
Ziemniaki umyć, ugotować w skórkach w osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie odparować, obrać i pokroić w plastry o grubości około 7 mm. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Zamarynować w ziołach prowansalskich, soli i oleju krótko. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i dodać do cebuli. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i mieszać, aby nie powstały grudki. Podsmażyć na chwilę przez około 1 minutę na małym ogniu. Całość rozprowadzić mlekiem i dobrze mieszać, aby sos się nie przypalił. Na koniec dodać żółtka ( Sos nie może się gotować, bo się zważy). Doprawić do smaku solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową, wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Warstwami przekładać kolejno ziemniaki, cukinię i jedną warstwę cebulki z czosnkiem. Z wierzchu całość zalać sosem beszamelowym, aby przykrył składniki. Zapiekankę piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po 20 minutach rozłożyć na wierzchu ser i włożyć na pozostały czas pieczenia, aby się zapiekł z góry na złoto. Smacznego! Serwować od razu najlepiej na ciepło;)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
Dania główne
Kopytka
Dania główne
Ryżowe kotleciki
Dania główne
Kurczak piccata
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
Białe kiełbaski pieczone z jabłkami, cebulką, musztardą francuską i mnóstwem...
Odsłon: 3
Kopytka
W Wielkopolsce zwane też szagówkami, bo kroi się je „na szagę”, czyli po skos...
Odsłon: 26