Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sam raz na obiad zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem z dodatkiem cukinii. Można zrobić z samych ziemniaków, jest równie pyszna pod beszamelem i serem. ;)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5636
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 31096
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 80
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5636
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 31096
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 80
Składniki
Ziemniaki umyć, ugotować w skórkach w osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie odparować, obrać i pokroić w plastry o grubości około 7 mm. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Zamarynować w ziołach prowansalskich, soli i oleju krótko. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i dodać do cebuli. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i mieszać, aby nie powstały grudki. Podsmażyć na chwilę przez około 1 minutę na małym ogniu. Całość rozprowadzić mlekiem i dobrze mieszać, aby sos się nie przypalił. Na koniec dodać żółtka ( Sos nie może się gotować, bo się zważy). Doprawić do smaku solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową, wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Warstwami przekładać kolejno ziemniaki, cukinię i jedną warstwę cebulki z czosnkiem. Z wierzchu całość zalać sosem beszamelowym, aby przykrył składniki. Zapiekankę piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po 20 minutach rozłożyć na wierzchu ser i włożyć na pozostały czas pieczenia, aby się zapiekł z góry na złoto. Smacznego! Serwować od razu najlepiej na ciepło;)