Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2412
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4561
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1642
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 500
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2412
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4561
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1642
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 500
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Od momentu zagotowania wody gotujemy ok 7-8 minut. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do ostudzenia. Pokrojoną cebulkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebulka będzie już zeszklona ściągamy z patelni i na tej samej patelni bez mycia podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w talarki. Jajka roztrzepujemy w śmietance i doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, ostrą papryką oraz gałką muszkatołową.
Ser można zetrzeć na tarce ale również można użyć w plasterkach, ja użyłam dwóch gatunków sera aby wzmocnić smak. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Przestudzone ziemniaki kroimy w talarki i układamy w naczyniu. Wierzch ziemniaków doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy pierwszą warstwę sera, na ser dajemy cebulę oraz podsmażoną kiełbasę. Na kiełbasę dajemy drugą warstwę sera i polewamy śmietanką wymieszaną z przyprawami i jajkiem. Gotową zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-40 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.