Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1054
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4370
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1091
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4287
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1054
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4370
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1091
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4287
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Od momentu zagotowania wody gotujemy ok 7-8 minut. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do ostudzenia. Pokrojoną cebulkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebulka będzie już zeszklona ściągamy z patelni i na tej samej patelni bez mycia podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w talarki. Jajka roztrzepujemy w śmietance i doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, ostrą papryką oraz gałką muszkatołową.
Ser można zetrzeć na tarce ale również można użyć w plasterkach, ja użyłam dwóch gatunków sera aby wzmocnić smak. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Przestudzone ziemniaki kroimy w talarki i układamy w naczyniu. Wierzch ziemniaków doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy pierwszą warstwę sera, na ser dajemy cebulę oraz podsmażoną kiełbasę. Na kiełbasę dajemy drugą warstwę sera i polewamy śmietanką wymieszaną z przyprawami i jajkiem. Gotową zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-40 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.