Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł na sycący obiad
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11978
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16531
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5326
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11978
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16531
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5326
Składniki
Ćwiartki z kurczaka gotujemy. Studzimy i obieramy z mięsa .Mięso siekamy na drobno. Grzyby kroimy drobno i smażymy na maśle -dodajemy do mięsa z kurczaka,doprawiamy solą i pieprzem.
Do garnka dajemy pokrojoną cebulę,startą na tarce lub w nitki marchew i cukinię oraz kukurydzę. Dodajemy łyżkę masła i dusimy całość około 10 minut. Dodajemy pieprz,zioła prowansalskie i sól. Całość dokładnie mieszamy.
Do miski dajemy śmietanę,jajka,mleko,natkę pietruszki,wegetę,pieprz,oregano oraz 3/4 startego sera. Całość dokładnie mieszamy.
Obrane ziemniaki kroimy na około 0,5 cm plastry.
Dno dużego naczynia żaroodpornego (5l) wykładamy warstwą ziemniaków,polewamy je niewielką ilością masy z jajkami, na to dajemy warzywa (trochę zostawiamy) ,następnie ziemniaki,znów trochę masy z jajkami,mięso z grzybami (trochę odkładamy),ziemniaki,trochę masy z jajkami,warzywa i mięso i ,ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę masy z jajkami i całość posypujmy resztą sera.
Naczynie zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 1h 15 minut. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia,wtedy zapiekanka pięknie się kroi.