Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-09-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami. To proste i sycące danie, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
naczynie do zapiekania, piekarnik, patelnia
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17309
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 340
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3431
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 111
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 146
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17309
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 340
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3431
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 111
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 146
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 80
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez jakieś 30 minut. Następnie obieramy i kroimy w plastry.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Następnie kurczaka zdejmujemy z patelni i podsmażamy drobno pokrojonego pora. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy do miękkości warzyw i zdejmujemy z ognia.
Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu beszamelowego. W garnku rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minutę. Powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką tak żeby sos wyszedł gładki. Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie układamy pokrojone ziemniaki. Warstwę ziemniaków smarujemy połową sosu. Nakładamy kurczaka z warzywami i posypujemy startym serem. Powtarzamy warstwę jeszcz raz.
Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w rozgrzanym do temperatury 160°C piekarniku (termoobieg). Zapiekamy przez 40 minut. Gotowe… Smacznego