Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-09-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami. To proste i sycące danie, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
naczynie do zapiekania, piekarnik, patelnia
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3767
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 706
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3767
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 706
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez jakieś 30 minut. Następnie obieramy i kroimy w plastry.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Następnie kurczaka zdejmujemy z patelni i podsmażamy drobno pokrojonego pora. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy do miękkości warzyw i zdejmujemy z ognia.
Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu beszamelowego. W garnku rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minutę. Powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką tak żeby sos wyszedł gładki. Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie układamy pokrojone ziemniaki. Warstwę ziemniaków smarujemy połową sosu. Nakładamy kurczaka z warzywami i posypujemy startym serem. Powtarzamy warstwę jeszcz raz.
Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w rozgrzanym do temperatury 160°C piekarniku (termoobieg). Zapiekamy przez 40 minut. Gotowe… Smacznego