Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekanka ziemniaczana z mięsem jak kociołek

zapiekanka ziemniaczana z mięsem jak kociołek

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1894

Dodano:

Odsłon: 22033

Od dłuższego czasu chodził za mną smak potrawy z kociołka ogrzewanego w ognisku. A ponieważ pogoda nie sprzyja takiemu gotowaniu , zrobiłam "kociołek" w domu. Zapiekłam ziemniaki, marchew, mięso i kapustę w naczyniu żaroodpornym . Po pół godziny pieczenia cudowny zapach kapustki i ziemniaków zaczął się rozchodzić po kuchni . Chłopcy ciągle się dopytywali kiedy zapiekanka będzie gotowa. A jak smakowała ? Tak samo jak potrawa z kociołka. Pycha!

Składniki

  • 8-9 średnich ziemniaków
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1/3 szklanka oleju
  • 50 dkg łopatki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka liści z kapusty
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki , marchew i cebulę kroimy w grubsze talarki. Mięso kroimy w niezbyt dużą kostkę. Składniki przekładamy do dużej miski , dodajemy przyprawy, dolewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy.

    Nastawiamy piekarnik na 210 stopni.

    Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi z kapusty , dodajemy mieszankę z miski i przykrywamy również liśćmi z kapusty. Zamykamy naczynie szklaną pokrywą , wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. Po upływie 2 godzin sprawdzamy czy mięso jest miękkie , jeżeli jeszcze się nie rozpada to dopiekamy zapiekankę jeszcze 20 minut.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń