Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym ucieszy wszystkich miłośników mięsnych potraw, które można przygotować w jednym naczyniu. Ze względu na prostotę składników możesz przygotować to danie w ramach codziennego menu, natomiast zaskakująca forma prezentacji pozwoli ci zaserwować zapiekankę na uroczysty obiad.
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 306
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 252
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 171
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 728
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 306
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 252
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 171
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 728
Składniki
Do miski włóż mielone mięso, dodaj drobno posiekaną i podsmażoną cebulkę, jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, włoską przyprawę, sól i czarny pieprz. Dokładnie wyrób masę, po czym nabieraj łyżką porcje mięsa, spłaszczaj w dłoni i smaż kotleciki na mocno rozgrzanym tłuszczu. Gotowe kotleciki odłóż na ręcznik papierowy.
Ziemniaki ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, następnie ostudź, obierz i pokrój w plasterki. Pomidory pokrój w podobne plasterki jak ziemniaki. Dobrze, gdyby obydwa składniki były podobnej wielkości.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Następnie naprzemiennie układaj klopsiki, ziemniaki i plasterki pomidora. Zalej zapiekankę wodą lub bulionem, przykryj pokrywę i wstaw potrawę do pieca nagrzanego do 200°C na 20-30 minut. Dla podkręcenia smaku bulion możesz zastąpić sosem marinara lub pomidorową passatą.
Gotową zapiekankę wyjmij z pieca, odkryj pokrywę i odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie wykrawaj kawałki, przekładaj na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.