Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z rybą i szpinakiem. Polecam.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 787
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8135
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13014
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 358
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 125
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2225
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 787
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8135
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13014
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 358
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 125
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2225
Składniki
Wykonanie zapiekanki: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm i gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Rybę gotujemy na parze, rozdrabniamy, doprawiamy przyprawą do ryb, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Szpinak dusimy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do odparowania wody, na koniec zabielamy śmietaną. SOS - śmietanę wmieszamy z jajkami, dodajemy przyprawy i 2-3 łyżki startego sera. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami - połowę ziemniaków, ryba, połowa sosu, szpinak, druga połowa ziemniaków i druga połowa sosu. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż warstwa serowa stanie się zapieczona. Zapiekankę podajemy z sosem czosnkowym.
Wykonanie sosu czosnkowego: Do naczynia wlewamy jogurt naturalny, dodajemy majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Co do ilości czosnku- wszystko zależy od tego, jak bardzo czosnkowy chcemy uzyskać sos. Możemy użyć więcej czosnku, jeśli lubimy bardziej intensywne smaki. Dla mnie delikatny posmak jest lepszy. Wsypujemy pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie. Na koniec sól, pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i próbujemy sos. Odstawiamy do lodówki na trochę, aby sos się przegryzł.
Smacznego!!!