Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka z ziemniakami, porem, cukinią, pieczarkami i serem.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2178
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 248
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2178
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 248
Składniki
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1 cm i gotujemy na półtwardo. Po włożeniu do wrzątku powinno wystarczyć 10 minut. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy będzie już chrupiący zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu po boczku smażymy pokrojone w paseczki pieczarki, pora i cukinię. Jeśli macie młodą cukinię można skroić całość, starszą należy obrać i wydrążyć pestki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ziemniaków. Posypujemy przyprawami. Na to układamy boczek, warzywa, przyprawy, drugą warstwę ziemniaków i znów przyprawy.
Ser trzemy na tarce. Mieszamy z jajkiem i jogurtem. Zalewamy zapiekankę. Sos wleje się we wszystkie zakamarki. Posypujemy ziołami. Pieczemy w 190 stopniach na termoobiegu przez 20 minut.