Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z porem i cukinią

Zapiekanka ziemniaczana z porem i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 2741

Dodano:

Odsłon: 671

Pyszna zapiekanka z ziemniakami, porem, cukinią, pieczarkami i serem.

Składniki

  • Ziemniaki - 5szt
  • Por - 1 szt
  • Cukinia - 1 mała lub 1/2 dużej
  • Pieczarki - 1/2 kg
  • Boczek surowy wędzony - 100g
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Ser żółty - 100g
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra, wędzona,
  • pieprz i pieprz ziołowy,
  • przyprawa do ziemniaków
  • Olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • Opcjonalnie zioła - u mnie tymianek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka ziemniaczana z porem i cukinią

Przygotowanie

  1. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1 cm i gotujemy na półtwardo. Po włożeniu do wrzątku powinno wystarczyć 10 minut.

    Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy będzie już chrupiący zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu po boczku smażymy pokrojone w paseczki pieczarki, pora i cukinię. Jeśli macie młodą cukinię można skroić całość, starszą należy obrać i wydrążyć pestki.

    W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ziemniaków. Posypujemy przyprawami. Na to układamy boczek, warzywa, przyprawy, drugą warstwę ziemniaków i znów przyprawy.

  2. Ser trzemy na tarce. Mieszamy z jajkiem i jogurtem. Zalewamy zapiekankę. Sos wleje się we wszystkie zakamarki. Posypujemy ziołami.

    Pieczemy w 190 stopniach na termoobiegu przez 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń