Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z szynką, serem, porem i beszamelem

Zapiekanka ziemniaczana z szynką, serem, porem i beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7536

Dodano:

Odsłon: 2076

Zapiekanka w tej wersji jest pachnąca, kremowa i przepyszna.

Składniki

  • 6 większych ziemniaków
  • 15 cm kawałek pora
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 7-10 plasterków ulubionej wędliny (ja użyłam wędzonej szynki)
  • Szczypiorek
  • 20 dag sera żółtego w kawałku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka ziemniaczana z szynką, serem, porem i beszamelem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki (możemy też zetrzeć na tarce o dużych oczkach na plasterki). Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wodę solimy i gotujemy 5-6 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pora w cienkie krążki, wędlinę w kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę. Gdy cebula się zarumieni zdejmujemy z ognia.

  3. BESZAMEL:

    W garnku rozpuszczamy 2-3 łyżki masła. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka masa. Dodajemy szczyptę startej gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu.

  4. Wlewamy szklankę mleka, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszamy aż beszamel się zagęści. Odstawiamy.

  5. Na tarce o grubszych oczkach ścieramy ser żółty i zabieramy się do składania zapiekanki.

  6. Foremkę smarujemy masłem. Produkty układamy warstwami - po kolei:

    - ziemniaki,
    - cienka warstwa beszamelu,
    - cebulka z porem i wędliną,
    - ser żółty,

  7. I w taki sposób układamy kolejne warstwy. Wierzch posypujemy startym serem.

  8. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40 min - do momentu, aż ser się zezłoci. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 10 min, żeby składniki się związały.

  9. Kroimy na kawałki i układamy na talerzach. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

  10. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń