Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka w tej wersji jest pachnąca, kremowa i przepyszna.
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 199
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 1572
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1310
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 183
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 199
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 1572
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1310
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 183
Składniki
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki (możemy też zetrzeć na tarce o dużych oczkach na plasterki). Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wodę solimy i gotujemy 5-6 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pora w cienkie krążki, wędlinę w kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę. Gdy cebula się zarumieni zdejmujemy z ognia.
BESZAMEL: W garnku rozpuszczamy 2-3 łyżki masła. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka masa. Dodajemy szczyptę startej gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu.
Wlewamy szklankę mleka, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszamy aż beszamel się zagęści. Odstawiamy.
Na tarce o grubszych oczkach ścieramy ser żółty i zabieramy się do składania zapiekanki.
Foremkę smarujemy masłem. Produkty układamy warstwami - po kolei: - ziemniaki, - cienka warstwa beszamelu, - cebulka z porem i wędliną, - ser żółty,
I w taki sposób układamy kolejne warstwy. Wierzch posypujemy startym serem.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40 min - do momentu, aż ser się zezłoci. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 10 min, żeby składniki się związały.
Kroimy na kawałki i układamy na talerzach. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)