Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka w tej wersji jest pachnąca, kremowa i przepyszna.
Polecam.
Odsłon: 391
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1788
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 589
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1949
Polecam.
Odsłon: 391
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1788
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 589
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1949
Składniki
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki (możemy też zetrzeć na tarce o dużych oczkach na plasterki). Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wodę solimy i gotujemy 5-6 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pora w cienkie krążki, wędlinę w kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę. Gdy cebula się zarumieni zdejmujemy z ognia.
BESZAMEL: W garnku rozpuszczamy 2-3 łyżki masła. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka masa. Dodajemy szczyptę startej gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu.
Wlewamy szklankę mleka, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszamy aż beszamel się zagęści. Odstawiamy.
Na tarce o grubszych oczkach ścieramy ser żółty i zabieramy się do składania zapiekanki.
Foremkę smarujemy masłem. Produkty układamy warstwami - po kolei: - ziemniaki, - cienka warstwa beszamelu, - cebulka z porem i wędliną, - ser żółty,
I w taki sposób układamy kolejne warstwy. Wierzch posypujemy startym serem.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40 min - do momentu, aż ser się zezłoci. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 10 min, żeby składniki się związały.
Kroimy na kawałki i układamy na talerzach. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)