Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tej zapiekance ziemniaczanej z wieprzowiną zastosowaliśmy proste składniki w ciekawej formie. Małe klopsiki przekładane plasterkami ziemniaków tworzą apetyczną całość. A sok pomidorowy z nutą ziół włoskich i czosnku zapewnia świetny smak i soczystość potrawy. To szybki i prosty sposób na obiad dla całej rodziny.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Składniki
W misce umieść mielone mięso, dodaj startą na tarce jarzynowej o drobnych oczkach cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem i ziołami włoskimi lub innymi według uznania. Dokładnie wyrób mięsną masę ręką, a w razie potrzeby dolej 1-2 łyżki wody. Z powstałej masy uformuj klopsiki i lekko je spłaszczaj. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Jeśli chcesz przyspieszyć proces pieczenia dania, wybierz ziemniaki wstępnie podgotowane.
Okrągłe naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, po czym naprzemiennie układaj klopsiki z plasterkami ziemniaków. Na środku ułóż pomidorki koktajlowe i pozbawione nasion papryki. W garnku podgrzej sok pomidorowy, dodaj 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszone zioła, słodką paprykę w proszku, dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Przygotowanym sokiem zalej zapiekankę, a na wierzchu wkrój wiórki zimnego masła. Przykryj pokrywą naczynie. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 60 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Na 10 minut przed końcem możesz zdjąć pokrywę i ustawić piekarnik na górne pieczenia, aby ziemniaki ładnie się przypiekły.
Gotową zapiekankę ziemniaczaną z wieprzowiną serwuj od razu po wyjęciu z piekarnika. Świetnie smakuje samodzielnie lub z sałatką ze świeżych warzyw.