Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-04-2021
Dziś na obiad poleca się prosta w wykonaniu zapiekanka ziemniaczana tarta na oczkach jarzynowych z dodatkiem wędlin oraz żółtego sera. można ją nazwać ' Ala babka ziemniaczana.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 517
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 169
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 517
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 169
Składniki
Na początek przygotować ziemniaki obrać je i dokładnie umyć, odlać nadmiar wody w której ziemniaki były myte, przekroić na mniejsze części. Następnie wszystkie ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej. W międzyczasie gdy już mamy starte ziemniaki na patelnię dodać boczek razem z szynką i lekko podsmażyć następnie dodać cebulę pokrojoną w pół piórka i podsmażyć razem z boczkiem i szynką na lekko rumiany kolor.
Do startych wszystkich ziemniaków wbić całe jajka dodać lekko przestudzony boczek z szynką i cebulą, wsypać pieprz całość wymieszać. Następnie dodać suszony lubczyk oraz ziarenka smaku i również dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników.
Do wymieszanych dokładnie składników z ziemniakami dodać żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Całość wymieszać można według swego smaku dosolić ale nie ma takiej potrzeby ponieważ wędliny dodane do zapiekanki są już wystarczająco słone. Gotową masę ziemniaczana przełożyć do naczynia żaroodpornego a wierzch zapiekanki polać olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na kratce od kuchenki druga półka od dołu i piec 1 godzinę i 25 minut do ładnego zarumienienia. Pod koniec pieczenia wlać na zapiekankę mleko.
Gdy tak z 15 minut przed końcem pieczenia wlaliśmy mleko podpiec zapiekankę do końca czasu . Upieczoną wyjąć z piekarnika i jeszcze gorącą nożem oddzielić brzegi od naczynia żaroodpornego. Zapiekanka kroi się bardzo dobrze i jest idealnie upieczona z wierzchu jak i od spodu. Dodając mleko pod koniec pieczenia zapiekanki sprawia to że skórka z wierzchu jest bardziej chrupiąca.
Gotową upieczoną jeszcze gorącą zapiekankę najlepiej spożywać z gęstą kwaśną śmietaną lub kto z czym lubi. Na zdjęciach jest dobrze widoczne jak ser dokładnie roztopił się podczas pieczenia zapiekanki. Jeżeli zostanie wam zapiekanka wystarczy pokroić w plastry dowolnej wielkości oraz grubości i podsmażyć ją na rumiano. Podsmażona równie dobrze smakuje a nawet lepiej niż upieczona.