Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-04-2021
Dziś na obiad poleca się prosta w wykonaniu zapiekanka ziemniaczana tarta na oczkach jarzynowych z dodatkiem wędlin oraz żółtego sera. można ją nazwać ' Ala babka ziemniaczana.
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6186
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1379
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6186
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1379
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Składniki
Na początek przygotować ziemniaki obrać je i dokładnie umyć, odlać nadmiar wody w której ziemniaki były myte, przekroić na mniejsze części. Następnie wszystkie ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej. W międzyczasie gdy już mamy starte ziemniaki na patelnię dodać boczek razem z szynką i lekko podsmażyć następnie dodać cebulę pokrojoną w pół piórka i podsmażyć razem z boczkiem i szynką na lekko rumiany kolor.
Do startych wszystkich ziemniaków wbić całe jajka dodać lekko przestudzony boczek z szynką i cebulą, wsypać pieprz całość wymieszać. Następnie dodać suszony lubczyk oraz ziarenka smaku i również dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników.
Do wymieszanych dokładnie składników z ziemniakami dodać żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Całość wymieszać można według swego smaku dosolić ale nie ma takiej potrzeby ponieważ wędliny dodane do zapiekanki są już wystarczająco słone. Gotową masę ziemniaczana przełożyć do naczynia żaroodpornego a wierzch zapiekanki polać olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na kratce od kuchenki druga półka od dołu i piec 1 godzinę i 25 minut do ładnego zarumienienia. Pod koniec pieczenia wlać na zapiekankę mleko.
Gdy tak z 15 minut przed końcem pieczenia wlaliśmy mleko podpiec zapiekankę do końca czasu . Upieczoną wyjąć z piekarnika i jeszcze gorącą nożem oddzielić brzegi od naczynia żaroodpornego. Zapiekanka kroi się bardzo dobrze i jest idealnie upieczona z wierzchu jak i od spodu. Dodając mleko pod koniec pieczenia zapiekanki sprawia to że skórka z wierzchu jest bardziej chrupiąca.
Gotową upieczoną jeszcze gorącą zapiekankę najlepiej spożywać z gęstą kwaśną śmietaną lub kto z czym lubi. Na zdjęciach jest dobrze widoczne jak ser dokładnie roztopił się podczas pieczenia zapiekanki. Jeżeli zostanie wam zapiekanka wystarczy pokroić w plastry dowolnej wielkości oraz grubości i podsmażyć ją na rumiano. Podsmażona równie dobrze smakuje a nawet lepiej niż upieczona.