Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie zapiekanki nie tylko uroczo wyglądają, ale też i pysznie smakują. Dzięki nim niejadki z chęcią zjedzą obiad w tym porcję warzyw.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 625
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1307
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458086
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1562
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2331
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 625
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1307
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458086
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1562
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2331
Składniki
Obrane marchewki kroimy karbowanym nożem na plasterki. Marchewki i różyczki brokułu gotujemy na parze. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę baleron, jeśli jest chudy podlewamy odrobiną oleju. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dokładamy warzywa, zalewamy śmietanką i dusimy chwilę, aż śmietanka się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Warzywa przekładamy do okrągłych naczynek do zapiekania. Z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy takiej samej jak naczynka do zapiekania (moje mają 12 cm). Za pomocą kieliszka wycinamy oczy, źrenice wycinamy np. za pomocą tylki, "uszy" i łapki wycinamy za pomocą małej foremki w kształcie serduszka. Serduszka na "uszy" przycinamy, a serduszka na łapki nacinamy, tak by powstały pazurki. Ostrym nożem robimy nacięcia tak by powstały skrzydła, na brzuszku sowy robimy kilka nacięć, by przypominały pióra. Tak przygotowane ciasto francuskie układamy na warzywach. Zapiekanki wstawiamy do pieca nagrzanego do 200-210 stopni C i pieczemy przez 15 minut.