Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2792
Dodano: 05.02.2020
Odsłon: 8763
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki ( ja zazwyczaj na kawałki z 2 kosteczkami )
Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem, a następnie mąką
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do ładnego zbrązowienia
Następnie przekładamy do gotującej się wody z liściami i zielem. Wody powinno być tyle, aby przykryła żeberka
Gotujemy ok 1 godziny, a następnie doprawiamy mielonym kminkiem, papryką słodką i ostrą i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości żeberek ( jeszcze ok 0,5 godz ). Jeśli woda odparowała to uzupełniamy ją
Na koniec, jeśli sos jest za rzadki to dolewamy do niego nieco wody rozmieszanej z łyżeczką mąki i jeszcze chwilę gotujemy
Ja podałam żeberka z włoskimi kluseczkami gnocchi
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)