Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka duszone w sosie

Żeberka duszone w sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2792

Dodano:

Odsłon: 8763

Dziś przepyszny mięsny dodatek do niedawnego przepisu na gnocchi.

Składniki

  • 1 - 1,2 kg żeberek
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony ( ok 0,5 łyżeczki )
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żeberka duszone w sosie

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki ( ja zazwyczaj na kawałki z 2 kosteczkami )

    Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem, a następnie mąką

    Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do ładnego zbrązowienia

    Następnie przekładamy do gotującej się wody z liściami i zielem. Wody powinno być tyle, aby przykryła żeberka

    Gotujemy ok 1 godziny, a następnie doprawiamy mielonym kminkiem, papryką słodką i ostrą i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości żeberek ( jeszcze ok 0,5 godz ). Jeśli woda odparowała to uzupełniamy ją

    Na koniec, jeśli sos jest za rzadki to dolewamy do niego nieco wody rozmieszanej z łyżeczką mąki i jeszcze chwilę gotujemy

    Ja podałam żeberka z włoskimi kluseczkami gnocchi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń