Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8952
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10557
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4756
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8952
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10557
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4756
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy po 1 kości. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
W misce mieszamy 3 łyżki mąki pszennej z 1 łyżeczką pieprzu cayenne. Natomiast w szklance mieszamy piwo z miodem i sosem sojowym.
Żeberka obtaczamy w mieszance mąki wymieszanej z pieprzem cayenne i podsmażamy na dużej patelni na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Przesmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni w oleju pozostałym po żeberkach.
Do naczynia żaroodpornego dodajemy przesmażoną cebulę wraz z czosnkiem oraz piwo wymieszane z miodem i sosem sojowym. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190°C (opcja góra - dół). Pieczemy przez 35 minut z 1 strony, a po 35 minutach przewracamy żeberka na drugą stronę i pieczemy kolejne 35 minut. Smacznego!