Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Żeberka pieczone w miodzie i piwie
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych (umytych i osuszonych)
- sól i pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 0,5 szklanki piwa
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu lipowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych (umytych i osuszonych)
- sól i pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 0,5 szklanki piwa
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu lipowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Etapy przygotowania
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy po 1 kości. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
W misce mieszamy 3 łyżki mąki pszennej z 1 łyżeczką pieprzu cayenne. Natomiast w szklance mieszamy piwo z miodem i sosem sojowym.
Żeberka obtaczamy w mieszance mąki wymieszanej z pieprzem cayenne i podsmażamy na dużej patelni na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Przesmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni w oleju pozostałym po żeberkach.
Do naczynia żaroodpornego dodajemy przesmażoną cebulę wraz z czosnkiem oraz piwo wymieszane z miodem i sosem sojowym. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190°C (opcja góra - dół). Pieczemy przez 35 minut z 1 strony, a po 35 minutach przewracamy żeberka na drugą stronę i pieczemy kolejne 35 minut. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6194

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3637
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6194

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3637



Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych (umytych i osuszonych)
- sól i pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 0,5 szklanki piwa
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu lipowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy po 1 kości. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
W misce mieszamy 3 łyżki mąki pszennej z 1 łyżeczką pieprzu cayenne. Natomiast w szklance mieszamy piwo z miodem i sosem sojowym.
Żeberka obtaczamy w mieszance mąki wymieszanej z pieprzem cayenne i podsmażamy na dużej patelni na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Przesmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni w oleju pozostałym po żeberkach.
Do naczynia żaroodpornego dodajemy przesmażoną cebulę wraz z czosnkiem oraz piwo wymieszane z miodem i sosem sojowym. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190°C (opcja góra - dół). Pieczemy przez 35 minut z 1 strony, a po 35 minutach przewracamy żeberka na drugą stronę i pieczemy kolejne 35 minut. Smacznego!
Pyszne danie :)
Wspaniałe jedzonko mniam;)