Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka po koreańsku to najlepsze żeberka jakie jadłam. To danie, które Koreańczycy spożywają w czasie koreańskich świąt. Podawane są na specjalne okazje. Są bardzo proste w wykonaniu i pyszne, zachęcam do przygotowania :-)
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1544
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 115
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18366
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 584
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1022
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1544
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 115
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18366
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 584
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1022
Składniki
Żeberka moczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Następnie odlać wodę i żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię wlać 2 litry wody i zagotować. Żeberka wrzucić do gotującej się wody. Kiedy żeberka się zagotują, gotować 8 minut. Po ugotowaniu odcedzić żeberka i delikatnie przepłukać zimną wodą. W międzyczasie przygotować sos. Połączyć sos sojowy, białe wino, miód, posiekany imbir, olej sezamowy, posiekany czosnek, posiekaną zieloną cebulkę i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ugotowane żeberka włożyć na patelnię i zalać sosem. Do żeberek wlać jeszcze 1 - 1,5 litra wody. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i kontynuować gotowanie jeszcze przez 40 minut. Teraz trzeba przygotować warzywa. Marchewkę, ziemniaki i cebulę pokroić na grubsze kawałki. Papryczki chilli, zieloną cebulkę pokroić pod kątem na kawałki. Po 40 minutach gotowania wrzucić na patelnię marchewkę, ziemniaki i cebulę. Wszystko wymieszać. Dolać wody tyle, żeby przykryła warzywa i gotować jeszcze 20 minut. Na końcu dodać papryczki i zieloną cebulę. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut, gotowe! Podawać z ryżem, z kimchi, z rzodkwią po koreańsku lub po prostu z surówką. Smacznego!