Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
grill zamykany lub zwykły i piekarnik, papier do pieczenia, folia aluminiowa, tacka
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1328
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 45
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1312
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 240
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1328
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 45
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1312
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 240
Składniki
Żeberka zanurza się w solance: daje się je do garnka, zalewa zimną wodą, sprawdza całkowitą objętość i daje się łyżkę soli z górką na każdy litr zawartości garnka. Oczywiście sól trzeba rozmieszać. Najlepiej przetrzymać żeberka w lodówce 24 h, albo nawet półtora dnia. Żeberka skrapia się olejem, zawija najpierw w papier do pieczenia a potem w folię aluminiową.
Jeszcze bejca.
Żeberka , całkowicie owinięte, grilluje się najpierw w zamkniętym grillu, przez 1,5 h w 150- 170 stopniach. `Jeśli grill nie spełnia takich warunków żeberka można upiec w domu w rękawie a na zwykłym grillu tylko je pobejcować i podpiec. Po tym czasie żeberka powinny być mięciutkie a kości same wychodzić. Zawsze można zajrzeć do paczuszki i sprawdzić.
Żeberka bejcuje się i jeszcze podpieka nad węglami, tylko uwaga , żeby się nie spaliły.
:)
Smacznego :)