Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
grill zamykany lub zwykły i piekarnik, papier do pieczenia, folia aluminiowa, tacka
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 163
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 163
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Żeberka zanurza się w solance: daje się je do garnka, zalewa zimną wodą, sprawdza całkowitą objętość i daje się łyżkę soli z górką na każdy litr zawartości garnka. Oczywiście sól trzeba rozmieszać. Najlepiej przetrzymać żeberka w lodówce 24 h, albo nawet półtora dnia. Żeberka skrapia się olejem, zawija najpierw w papier do pieczenia a potem w folię aluminiową.
Jeszcze bejca.
Żeberka , całkowicie owinięte, grilluje się najpierw w zamkniętym grillu, przez 1,5 h w 150- 170 stopniach. `Jeśli grill nie spełnia takich warunków żeberka można upiec w domu w rękawie a na zwykłym grillu tylko je pobejcować i podpiec. Po tym czasie żeberka powinny być mięciutkie a kości same wychodzić. Zawsze można zajrzeć do paczuszki i sprawdzić.
Żeberka bejcuje się i jeszcze podpieka nad węglami, tylko uwaga , żeby się nie spaliły.
:)
Smacznego :)