Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka w kapuście kiszonej to niemal tradycyjne już danie serwowane przy większych spotkaniach rodzinnych, na święta i niedziele. To połączenie niemal klasyczne – żeberka bywają dość mocno tłuste, ale kwas z kapusty ułatwia rozkładanie tłuszczu i sprawia, że całość jest bardziej lekkostrawna.
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 8
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 8
Składniki
Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki – po 2 żebra na każdy kawałek. Oprósz mięso solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu. Usmaż żeberka do ładnego przyrumienienia. Odłóż je na talerz do odpoczęcia.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia.
Sprawdź kapustę kiszoną – jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją krótko pod bieżącą wodą. Poszatkuj.
Kapustę i cebulę włóż do dużego garnka. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej gorącą wodą. Duś wszystko razem przez kilka minut. Kapusta powinna być jeszcze mocno twarda.
Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę kapusty. Na nią połóż żeberka i przykryj pozostałą kapustą.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Żeberka w kapuście piecz pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny, aż mięso i kapusta będą miękkie.
Gotowe danie podawaj z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami.