Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka w kapuście kiszonej to niemal tradycyjne już danie serwowane przy większych spotkaniach rodzinnych, na święta i niedziele. To połączenie niemal klasyczne – żeberka bywają dość mocno tłuste, ale kwas z kapusty ułatwia rozkładanie tłuszczu i sprawia, że całość jest bardziej lekkostrawna.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1856
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14583
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19644
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1856
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14583
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19644
Składniki
Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki – po 2 żebra na każdy kawałek. Oprósz mięso solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu. Usmaż żeberka do ładnego przyrumienienia. Odłóż je na talerz do odpoczęcia.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia.
Sprawdź kapustę kiszoną – jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją krótko pod bieżącą wodą. Poszatkuj.
Kapustę i cebulę włóż do dużego garnka. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej gorącą wodą. Duś wszystko razem przez kilka minut. Kapusta powinna być jeszcze mocno twarda.
Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę kapusty. Na nią połóż żeberka i przykryj pozostałą kapustą.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Żeberka w kapuście piecz pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny, aż mięso i kapusta będą miękkie.
Gotowe danie podawaj z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami.