Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka z groszkiem

Żeberka z groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2305 Ocena: 51013

Dodano:

Odsłon: 8356

Wielbiciele tradycyjnej kuchni będą bardzo zadowoleni. Lubimy łączyć smaki, style, tekstury, kuchnie. Dla nas to przyjemność i zabawa.

Składniki

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki do śmietany
  • 1 łyżka mąki do oprószenia
  • 1 puszka groszku konserwowego (400 g)
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żeberka z groszkiem

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na porcje.
    Na rozgrzanym smalcu szklimy cebulę, dodajemy żeberka, podsmażamy i lekko oprószamy solą, pieprzem i mąką. Całość smażymy jeszcze chwilę, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dolewamy zalewę z groszku, wsypujemy estragon i dusimy 40 min (pod przykryciem), na wolnym ogniu. Następnie dodajemy groszek, śmietanę wymieszaną z mąką, którą hartujemy uprzednio z sosem. Dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy) by sos zgęstniał.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas ziemniaki z wody i zasmażana kapusta kiszona.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń