Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka zapiekane w keczupie to całkowicie inna wersja tego dania, która charakteryzuje się niezwykłym smakiem, lekką pikanterią i przyjemną słodkością miodu i cukru. Możesz przygotować je w piekarniku, ale równie dobrze sprawdzą się na zwykłym grillu, stając się hitem każdego spotkania ze znajomymi i rodziną. Są wyjątkowo miękkie, z lekką glazurą na wierzchu i mile chrupiącą skórką. Dosłownie rozpływają się w ustach.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5949
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5949
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
Do miski przełóż: keczup, cukier, sos sojowy, ocet, miód, posiekany czosnek oraz olej i przyprawy. Całość wymieszaj na jednolitą marynatę.
Żeberka umyj i osusz. Przełóż je do foliowego worka spożywczego i zalej marynatą. Dobrze wymieszaj, by sos oblepił każdy fragment mięsa. Zostaw żeberka w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej je marynatą pozostałą w woreczku.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz mięso bez przykrycia przez ok. 60-75 minut, do ładnego zrumienienia. Co 20 minut obracaj żeberka, polewając je uzyskanym sosem z naczynia. Możesz sprawdzać ich gotowość, wbijając nóż w miejsce blisko kości – ostrze powinno wchodzić z łatwością.
Żeberka zapiekane w keczupie podawaj na ciepło, z dodatkiem skrobiowym i lekką sałatką warzywną.