Żeberka zapiekane w keczupie to całkowicie inna wersja tego dania, która charakteryzuje się niezwykłym smakiem, lekką pikanterią i przyjemną słodkością miodu i cukru. Możesz przygotować je w piekarniku, ale równie dobrze sprawdzą się na zwykłym grillu, stając się hitem każdego spotkania ze znajomymi i rodziną. Są wyjątkowo miękkie, z lekką glazurą na wierzchu i mile chrupiącą skórką. Dosłownie rozpływają się w ustach.
Żeberka zapiekane w keczupie
Składniki
- 1,2 kg żeberek wieprzowych
- 75 g pikantnego keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Składniki
- 1,2 kg żeberek wieprzowych
- 75 g pikantnego keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Etapy przygotowania
Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
Do miski przełóż: keczup, cukier, sos sojowy, ocet, miód, posiekany czosnek oraz olej i przyprawy. Całość wymieszaj na jednolitą marynatę.
Żeberka umyj i osusz. Przełóż je do foliowego worka spożywczego i zalej marynatą. Dobrze wymieszaj, by sos oblepił każdy fragment mięsa. Zostaw żeberka w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej je marynatą pozostałą w woreczku.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz mięso bez przykrycia przez ok. 60-75 minut, do ładnego zrumienienia. Co 20 minut obracaj żeberka, polewając je uzyskanym sosem z naczynia. Możesz sprawdzać ich gotowość, wbijając nóż w miejsce blisko kości – ostrze powinno wchodzić z łatwością.
Żeberka zapiekane w keczupie podawaj na ciepło, z dodatkiem skrobiowym i lekką sałatką warzywną.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Makarony
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 10526
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 352

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1246
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 1129
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Makarony
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 10526
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 352

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1246
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 1129



Składniki
- 1,2 kg żeberek wieprzowych
- 75 g pikantnego keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
Do miski przełóż: keczup, cukier, sos sojowy, ocet, miód, posiekany czosnek oraz olej i przyprawy. Całość wymieszaj na jednolitą marynatę.
Żeberka umyj i osusz. Przełóż je do foliowego worka spożywczego i zalej marynatą. Dobrze wymieszaj, by sos oblepił każdy fragment mięsa. Zostaw żeberka w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej je marynatą pozostałą w woreczku.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz mięso bez przykrycia przez ok. 60-75 minut, do ładnego zrumienienia. Co 20 minut obracaj żeberka, polewając je uzyskanym sosem z naczynia. Możesz sprawdzać ich gotowość, wbijając nóż w miejsce blisko kości – ostrze powinno wchodzić z łatwością.
Żeberka zapiekane w keczupie podawaj na ciepło, z dodatkiem skrobiowym i lekką sałatką warzywną.
Pyszotka:)
Smakowite żeberka, super smak i piękny wygląd.;)