Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka zapiekane z brukselką

Żeberka zapiekane z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 3734

Dodano:

Odsłon: 138

Żeberka marynowane w soku z kiszonych ogórków, nacierane aromatycznymi przyprawami i pieczone z brukselką. Naprawdę warto wypróbować:)

Składniki

  • żeberka wieprzowe 1,5 kg
  • sok z kiszonych ogórków ok.5 szklanek
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 1 szt duża
  • brukselka 0,5 kg
  • cząber 1 łyżka
  • majeranek 4 łyżki
  • rozmaryn 1 łyżeczka
  • gorczyca 1 łyżka
  • pieprz 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • kolendra 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z 1 lub dwoma kostkami. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na pół. Mięso układamy w naczyniu przekładając czosnkiem i zalewamy sokiem z kiszonych ogórków /0,5 szklanki zostawiamy/. Ja dodaję sok z wszystkimi dodatkami czyli koprem, listkami wiśni, porzeczki, chrzanem i czosnkiem. Żeberka przykrywamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godz.
    Żeberka możemy lekko obciążyć by całe były pod zalewą.

  2. Po marynowaniu w zalewie z ogórków żeberka odcedzamy /zachowując ząbki czosnku/, osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziarna gorczycy i kolendry rozgniatamy , dodajemy pieprz, paprykę, cząber, majeranek, rozmaryn i mieszanką przypraw nacieramy mięso.
    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry cebuli, na niej mięso przekładając czosnkiem z zalewy. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
    Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich zwiędłych liści i układamy w naczyniu z żeberkami. Całość podlewamy sokiem z ogórków kiszonych /0,5 szklanki/.

  3. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy 70-80 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń