Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka marynowane w soku z kiszonych ogórków, nacierane aromatycznymi przyprawami i pieczone z brukselką. Naprawdę warto wypróbować:)
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 105
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 287
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2859
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 105
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 287
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2859
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z 1 lub dwoma kostkami. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na pół. Mięso układamy w naczyniu przekładając czosnkiem i zalewamy sokiem z kiszonych ogórków /0,5 szklanki zostawiamy/. Ja dodaję sok z wszystkimi dodatkami czyli koprem, listkami wiśni, porzeczki, chrzanem i czosnkiem. Żeberka przykrywamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godz. Żeberka możemy lekko obciążyć by całe były pod zalewą.
Po marynowaniu w zalewie z ogórków żeberka odcedzamy /zachowując ząbki czosnku/, osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziarna gorczycy i kolendry rozgniatamy , dodajemy pieprz, paprykę, cząber, majeranek, rozmaryn i mieszanką przypraw nacieramy mięso. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry cebuli, na niej mięso przekładając czosnkiem z zalewy. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich zwiędłych liści i układamy w naczyniu z żeberkami. Całość podlewamy sokiem z ogórków kiszonych /0,5 szklanki/.
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy 70-80 min.