Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka marynowane w soku z kiszonych ogórków, nacierane aromatycznymi przyprawami i pieczone z brukselką. Naprawdę warto wypróbować:)
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12122
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 25
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2126
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 220
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12122
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 25
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2126
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 220
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z 1 lub dwoma kostkami. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na pół. Mięso układamy w naczyniu przekładając czosnkiem i zalewamy sokiem z kiszonych ogórków /0,5 szklanki zostawiamy/. Ja dodaję sok z wszystkimi dodatkami czyli koprem, listkami wiśni, porzeczki, chrzanem i czosnkiem. Żeberka przykrywamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godz. Żeberka możemy lekko obciążyć by całe były pod zalewą.
Po marynowaniu w zalewie z ogórków żeberka odcedzamy /zachowując ząbki czosnku/, osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziarna gorczycy i kolendry rozgniatamy , dodajemy pieprz, paprykę, cząber, majeranek, rozmaryn i mieszanką przypraw nacieramy mięso. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry cebuli, na niej mięso przekładając czosnkiem z zalewy. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich zwiędłych liści i układamy w naczyniu z żeberkami. Całość podlewamy sokiem z ogórków kiszonych /0,5 szklanki/.
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy 70-80 min.