Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielona zapiekanka jaglana z cząbrem

Zielona zapiekanka jaglana z cząbrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 346 Ocena: 3136

Dodano:

Odsłon: 167

Zapiekanka z kaszy i warzyw w sosie serowym, doprawiona cząbrem i udekorowana jajkiem z płynnym żółtkiem.

Składniki

  • Kasza jaglana - 200g
  • Szpinak - 300g (może być mrożony)
  • Kalafior - 200g
  • Brokuł - 300g
  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Jajko - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jogurt - 200g
  • Ser - 50g (może być mozzarella lub twardy żółty) lub Fix serowy
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz mielony
  • Papryka słodka i wędzona,
  • Sos sojowy,
  • Cząber
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zielona zapiekanka jaglana z cząbrem

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy kilka razy. Gotujemy aż będzie miękka.

    Warzywa najlepiej przygotować na patelni, która nadaje się do piekarnika, inaczej będzie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.

    Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Dorzucamy resztę warzyw i pod przykryciem dusimy, aż będą miękkie. W razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody. Do miękkich warzyw dodajemy kaszę, jogurt połączony z serem (lub fixem) i przyprawy (bez cząbru). Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut.

    Na koniec dodajemy cząber, mieszamy. Masę warzywno serową wyrównujemy i robimy w niej 4 zagłębienia. W zagłębienia wbijamy jajka i nacinamy je. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 10 minut. białko powinno być ścięte, a żółtko w środku lejące. Podajemy gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń