Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone pierogi z soczewicą.

Zielone pierogi z soczewicą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 585

Dodano:

Odsłon: 6515

Tradycyjne, gotowane pierogi w wersji wegetariańskiej.

Składniki

  • FARSZ:
  • - jedna szklanka zielonej soczewicy
  • - 2 średnie cebule
  • - piure z dwóch ugotowanych ziemniaków
  • - 2 łyżki oleju
  • - jedna łyżka uprażonych i zmielonych ziaren słonecznika
  • - majeranek
  • - pieprz ziołowy i sól
  • CIASTO:
  • - 2 szklanki mąki
  • - 1/2 szklanki wody
  • - garść liści szpinaku
  • - 1 łyżka masła roślinnego
  • - 1 łyżka oleju do gotowania pierogów
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zielone pierogi z soczewicą.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu:

    - drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju,

    - soczewicę gotujemy w dwóch szklankach wody, gdy odparuje łączymy ją z piure ziemniaczanym, cebulą i przyprawami,

    - wszystko dokładnie mieszamy,

  2. Przygotowanie ciasta:

    - składniki ciasta mieszamy ze sobą dodając obgotowane i posiekane liście szpinaku,

    - ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy,

    - w cieście wycinamy krążki, na każdym z nich układamy farsz i zlepiamy pierogi ( technika dowolna )

    - gotujemy w lekko osolonej wodzie na małym ogniu aż do wypłynięcia na powierzchnię,

    - podajemy ciepłe z dodatkiem pokrojonych pomidorów oraz sokiem z cytryny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 19 czerwca 2013 Rzeczywiście wygląd mało apetyczny ale może to sprawa zdjęcia gdyż składniki tych pierogów są pyszne i zdrowe:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maxymil 18 czerwca 2013 hmmm,cos to sztucznie i mało apetycznie ci wyszło co nie ?albo zdjęcie banalne?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń