Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta , szybka i tania w przygotowaniu ziemniaczana zapiekanka . Jeżeli lubicie placki ziemniaczane to ta zapiekanka na pewno Wam będzie smakowała. Polecam.
miska, tarka, nóż, patelnia, łyżka,
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 128
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20722
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27132
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4413
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 128
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20722
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27132
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4413
Składniki
Boczek pokroić i przetopić na skwarki, kiełbasę pokroić w kostkę. Ziemniaki , czosnek i cebulę obrać , po obraniu zetrzeć ( do miski) na tarce o dużych oczach ( trzy ziemniaki zetrzeć na małych oczkach). Do startej masy dodać pokrojoną kiełbasę, skwarki z boczku, jajka , obie mąki oraz wszystkie przyprawy. Całość wymieszać . Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, wysypać bułką tartą. Masę ziemniaczaną przełożyć do przygotowanego naczynia, wyrównać , na wierzchu ułożyć ze 4 plastry smalcu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 60 minut. Po upieczeniu podawać ze szklanką maślanki, można polać ketchupem.
Zapiekanka w przekroju.
Zapiekanka gotowa do podania.