Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywne zimowe danie- zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kapustą i serem pleśniowym
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4968
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13888
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3252
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1068
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4968
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13888
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3252
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1068
Składniki
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Układać je na ścierce od obsuszenia. Kapustę posiekać i przesmażyć ok 25 minut na patelni na maśle, mieszając, żeby się nie przypaliła. Posolić o odstawić. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko na patelni. Boczek przełożyć na talerz, zachować tłuszcz. Ziemniaki przełożyć do miski, posolić i popieprzyć, wymieszać z tłuszczem ze smażenia ( albo w łagodniejszej wersji z kilkoma łyżkami oliwy). Okrągłą formę z wyjmowanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia
Ser pokruszyć. Na dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków w równej warstwie. Na to wyłożyć połowę kapusty, połowę boczku i połowę sera. Wyłożyć 2 warstwę ziemniaków, resztę kapusty czoku i sera i przykryć ostatnią warstwą ziemniaków. Całość przykry warstwą papieru aluminiowego.
Wstawić na 1,5 h do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. 20 minut przed końcem zdjąć folię, ziemniaki posmarować rozpuszczoną łyżką masła za pomocą pędzelka. Podawać z zieloną sałatą.