Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywne zimowe danie- zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kapustą i serem pleśniowym
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1360
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5877
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8851
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18561
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1360
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5877
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8851
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18561
Składniki
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Układać je na ścierce od obsuszenia. Kapustę posiekać i przesmażyć ok 25 minut na patelni na maśle, mieszając, żeby się nie przypaliła. Posolić o odstawić. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko na patelni. Boczek przełożyć na talerz, zachować tłuszcz. Ziemniaki przełożyć do miski, posolić i popieprzyć, wymieszać z tłuszczem ze smażenia ( albo w łagodniejszej wersji z kilkoma łyżkami oliwy). Okrągłą formę z wyjmowanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia
Ser pokruszyć. Na dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków w równej warstwie. Na to wyłożyć połowę kapusty, połowę boczku i połowę sera. Wyłożyć 2 warstwę ziemniaków, resztę kapusty czoku i sera i przykryć ostatnią warstwą ziemniaków. Całość przykry warstwą papieru aluminiowego.
Wstawić na 1,5 h do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. 20 minut przed końcem zdjąć folię, ziemniaki posmarować rozpuszczoną łyżką masła za pomocą pędzelka. Podawać z zieloną sałatą.