Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedroga a pyszna i sycąca zapiekanka. Nie macie pomysłu na obiad lub ciepłą kolację? Wypróbujcie ten przepis.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7942
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1263
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13728
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7942
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1263
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13728
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki i wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy 10 minut od zagotowania. Ziemniaki odcedzamy. Cebulę i szynkę kroimy w kostkę, a następnie szklimy na smalcu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy połowę ziemniaków, na nie połowę podsmażonej szynki z cebulą i czosnkiem, następnie rozkładamy pokrojoną w plasterki 1 kulkę mozzarelli, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i bazylią. Następnie układamy drugą warstwę w tej samej kolejności. Na górze rozkładamy liście laurowe. Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. po tym czasie odkrywamy naczynie i zapiekamy ok. 25 minut (aż góra ładnie się zrumieni).