Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedroga a pyszna i sycąca zapiekanka. Nie macie pomysłu na obiad lub ciepłą kolację? Wypróbujcie ten przepis.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1174
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2887
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 982
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1754
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1174
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2887
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 982
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1754
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki i wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy 10 minut od zagotowania. Ziemniaki odcedzamy. Cebulę i szynkę kroimy w kostkę, a następnie szklimy na smalcu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy połowę ziemniaków, na nie połowę podsmażonej szynki z cebulą i czosnkiem, następnie rozkładamy pokrojoną w plasterki 1 kulkę mozzarelli, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i bazylią. Następnie układamy drugą warstwę w tej samej kolejności. Na górze rozkładamy liście laurowe. Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. po tym czasie odkrywamy naczynie i zapiekamy ok. 25 minut (aż góra ładnie się zrumieni).