Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczana zapiekanka z mozzarellą

Ziemniaczana zapiekanka z mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2706

Dodano:

Odsłon: 1059

Niedroga a pyszna i sycąca zapiekanka. Nie macie pomysłu na obiad lub ciepłą kolację? Wypróbujcie ten przepis.

Składniki

  • Ziemniaki - 2 kg
  • Cebula - 300 g
  • Smalec - 1 łyżka
  • Szynka - lub mielonka tyrolska 300 g
  • Mozzarella - 250 g (2 kulki)
  • Czosnek - 3 duże ząbki
  • Papryka ostra mielona - do smaku
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Bazylia - do smaku
  • Masło - do wysmarowania naczynia
  • Liść laurowy - 4 szt.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaczana zapiekanka z mozzarellą

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki i wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy 10 minut od zagotowania. Ziemniaki odcedzamy.

    Cebulę i szynkę kroimy w kostkę, a następnie szklimy na smalcu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy połowę ziemniaków, na nie połowę podsmażonej szynki z cebulą i czosnkiem, następnie rozkładamy pokrojoną w plasterki 1 kulkę mozzarelli, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i bazylią. Następnie układamy drugą warstwę w tej samej kolejności. Na górze rozkładamy liście laurowe. Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. po tym czasie odkrywamy naczynie i zapiekamy ok. 25 minut (aż góra ładnie się zrumieni).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń