Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi w śmietanie
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8547
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7032
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4796
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327508
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8547
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7032
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4796
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327508
Składniki
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki ( najlepiej mandoliną albo w robocie kuchennym). W garnku zagotować wodę, posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 5 minut, wyłożyć na sitko/durszlak i ostawić do odcieknięcia. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać grzyby. Smażyć ok 15 minut mieszając, aż się zarumienią, posolić i popieprzyć.
Czosnek posiekać. Do garnka dodać mleko i śmietanę, zagotować, dodać czosnek i zestawić z ognia, posolić, popieprzyć, dodać rozdrobniony rozmaryn. Formę do zapiekania wysmarować łyżką masła. Na dno wyłożyć połowę ziemniaków i ułożyć ścisłą warstwę. Na to wyłożyć warstwę grzybów, na to znów ziemniaki i zalać wszystko mlekiem ze śmietaną. Na wierzch wyłożyć pozostałe masło, pokrojone na drobne kawałeczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, zapiekać zapiekankę 45 minut.