Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi w śmietanie
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8449
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1228
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10149
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8449
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1228
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10149
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Składniki
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki ( najlepiej mandoliną albo w robocie kuchennym). W garnku zagotować wodę, posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 5 minut, wyłożyć na sitko/durszlak i ostawić do odcieknięcia. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać grzyby. Smażyć ok 15 minut mieszając, aż się zarumienią, posolić i popieprzyć.
Czosnek posiekać. Do garnka dodać mleko i śmietanę, zagotować, dodać czosnek i zestawić z ognia, posolić, popieprzyć, dodać rozdrobniony rozmaryn. Formę do zapiekania wysmarować łyżką masła. Na dno wyłożyć połowę ziemniaków i ułożyć ścisłą warstwę. Na to wyłożyć warstwę grzybów, na to znów ziemniaki i zalać wszystko mlekiem ze śmietaną. Na wierzch wyłożyć pozostałe masło, pokrojone na drobne kawałeczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, zapiekać zapiekankę 45 minut.