Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki zapiekane z żółtym serem i boczkiem to doskonała propozycja na obiad lub ciepłą, sycącą przekąskę. Przygotujecie je z zaledwie kilku prostych składników: ziemniaków, boczku, żółtego sera i podstawowych przypraw. Podane z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym i szczypiorkiem smakują obłędnie. Ważna wskazówka: przed pieczeniem ziemniaki najeży ponakłuwać z kilku stron widelcem, dzięki temu skórka nie popęka, a ziemniaki ładnie dojdą w środku.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 122
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4259
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11621
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6647
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5530
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13726
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 122
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4259
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11621
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6647
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5530
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13726
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj i ponakłuwaj z każdej strony widelcem. Następnie posmaruj je olejem, posól i ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut (do miękkości).
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Upieczone ziemniaczki wyjmij z piekarnika, wytnij środek. Miąższ z ziemniaków przełóż do miski, rozgnieć go widelcem, dodaj 2/3 podsmażonego boczku, starty ser żółty, 2 łyżki śmietany i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Rozkrojone ziemniaczki wypełnij farszem z boczkiem i serem żółtym. Wstaw ponownie do piekarnika rozgranego do 200 stopni. Ziemniaczki z serem i boczkiem zapiekaj przez około 10 minut.
Szczypiorek drobno poszatkuj. Upieczone ziemniaczki podawaj z kleksem śmietany, podsmażonym boczkiem i szczypiorkiem.